vrijdag 24 augustus 2018

Winsten stijgen wel, lonen niet


De winstmarge van Amerikaanse bedrijven heeft in 2014 een niveau bereikt van 67 procent terwijl dat in 1980 nog slechts 20 procent bedroeg. De ervaring heeft geleerd dat een toenemende machtsconcentratie tot hogere winstmarges leidt, de concurrentie neemt immers af. Hoewel in Europa die toenemende machtsconcentratie nog niet is waargenomen zien we ook hier de winstmarges fors stijgen.

Nergens ter wereld echter stijgen ook de lonen. De onderliggende gedachten is dat het voor werknemers steeds moeilijk wordt te onderhandelen met een steeds groter en machtiger wordende onderneming.Volgens het IMF groeien de lonen sinds 1980 al minder dan de economie.


Een direct gevolg van de achterblijvende loonontwikkeling is een structureel (te) lage inflatie.Daarmee wordt het rentebeleid van centrale banken van enorm belang. Maar economen kunnen het maar niet eens worden over de juiste strategie om inflatie te beteugelen en beheersen. Renteverhogingen hebben direct invloed op de bereidheid van ondernemers personeel in te huren en te onderhandelen over loonontwikkeling.

Ik ontleen deze gegevens aan een uitstekend artikel van Alina Borovitskaya in de NRC van 23 augustus jl. Kan ik u van harte aanbevelen. Dit is het hyperkapitalisme van deze tijd, schaalvergroting, concentratie van macht, rijkdom en politieke invloed en een steeds marginalere positie voor de werknemer. Arbeid adelt? Allang niet meer, arbeid marginaliseert.

Geen opmerkingen: