dinsdag 21 augustus 2018

Dienstplicht en weekendscholen


Twee fenomenen vanuit islamitische landen die hun repercussies ver buiten de landsgrenzen hebben. Turkije wil in den vreemde weekendscholen financieren waar Turken in de diaspora feeling en contact kunnen houden met hun oorsprongcultuur. De werkelijke agenda van sultan Erdogan is het onder controle houden van en zich verzekeren van de stemmen van Turken in den vreemde. De vraag is of je hier in een democratie echt iets tegen kunt ondernemen. Ik ben benieuwd naar een rechterlijke toets. Maar onwelkom is het wel, dit nare idee van de paljassultan.


Eerder was ik in deze kolommen positief over de koning van Marokko. Maar dat enthousiasme kalft wel af sinds we de repressieve reactie van de Marokkaanse overheid op protesten uit het RIF-gebied hebben gezien en zeker ook nu de dienstplicht wordt heringevoerd. De Marokkanen laten vooralsnog in het midden wat er nu precies van Marokkaanse jongeren in de diaspora wordt verwacht maar impliciet is helder dat ook zij niet van de dienstplicht worden uitgezonderd. Marokkanen kunnen hun paspoort niet verliezen of inleveren. Wie als Marokkaan wordt geboren blijft zijn leven lang Marokkaan. En wie uit Marokkaanse ouders wordt geboren, krijgt automatisch een Marokkaans paspoort.

Landen als Marokko en Turkije erkennen feitelijk alleen hun eigen paspoort en zij verwachten van hun paspoorthouders ondubbelzinnige loyaliteit. Zij hebben er moeite mee dat elders geborenen in het land waar zij geboren zijn een paspoort krijgen en dus ook aan dat vreemde land loyaliteit verschuldigd zijn.


En dat is en blijft natuurlijk een serieus probleem.Een echte testcase zouden we kunnen krijgen wanneer ook Nederland nog de dienstplicht kende en alle ingezeten jongeren daartoe verplichtte. Welk paspoort zou dan voorrang krijgen? Maar ook los van die hypothetische situatie is die loyaliteitskwestie relevant. Willen wij echt dat Turkse jongeren in de Erdoganleer worden bijgeschoold en willen wij echt dat Marokkaanse jongeren uit Nederland voor Marokko wapens gaan dragen? Ik vind beide situaties onaanvaardbaar en onverenigbaar met een Nederlands paspoort. De jongeren zullen dan zelf moeten kiezen. Maar vermoedelijk komt er voor beide situaties een hybride aanpak die van alles oplevert behalve duidelijkheid.

1 opmerking:

enno nuy zei

Nawoord: in de NRC van 29 augustus verscheen een artikel van Koen Greven, correspondent voor de krant in Marokko. In dit artikel doet hij een boekje open over M6, zoals de koning van Marokko doorgaans wordt aangeduid.
Het idee dat hij wel eens een verlicht vorst zou kunnen zijn wordt in dit artikel volledig onderuit gehaald. M6 heeft in alle grote steden van zijn land grote paleizen maar hij verblijft het liefst in zijn kasteel even buiten Parijs. In de eerste helft van 2018 was hij slechts een maand in zijn eigen land. Zijn persoonlijk vermogen wordt geschat op 2 miljard. Hij schonk zijn zoon een vliegtuig van 55 miljoen.