dinsdag 28 augustus 2018

Is Jeremy Corbyn een cryptocommunist?


Zodra politici gaan morrelen aan de vrije pers is de democratie direct in gevaar. Deze noodkreet slaak ik geregeld in deze kolommen. Er was een tijd dat deze vrees vooral van toepassing was op landen achter het IJzeren Gordijn. Maar die tijd ligt alweer lange tijd achter ons.

In landen als Amerika, Hongarije, Tsjechiƫ en Polen is de democratie direct in gevaar door toedoen van politici die met een beetje persbreidel geen enkele moeite hebben. Maar ook in Nederland en Groot Brittanniƫ gaan stemmen op om de gevestigde media aan te pakken. Hier ten lande zijn het vooral Wilders en Baudet die zich over de pers beklagen. In Engeland doet de leider van de social democrats, Jeremy Corbyn, een stevige duit in het zakje.


Net als Trump hekelt Corbyn de "falende media" en het "fake news van de mainstream media". Geen woord over de sociale media die vrijwel niets anders doen dan fake news verspreiden. Maar wat nog erger is, Corbyn wil dat leidinggevenden bij de grote nieuwsmedia (en niet alleen bij de BBC maar ook bij de private ondernemingen) door de werknemers worden gekozen. Hiermee geeft hij dus de vakbonden een enorme grip op de media. God mag weten wat Corbyn hiermee beoogt maar het is hoe dan ook een poging om de pers te controleren. En dat is radikaal fout. De vraag in de titel van deze post moet dan ook, vrees ik, met ja worden beantwoord.

Sowieso ben ik geen fan Jeremy Corbyn omdat hij zich niet distantieert van beweringen die gemakkelijk kunnen worden opgevat als antisemitisme en vooral omdat hij in de Brexit-discussie een volstrekt hybride positie inneemt, het achterste van zijn tong niet laat zien en zijn kiezers niet duidelijk vertelt waar hij staat.

Bron: de Volkskrant 28 augustus 2018

5 opmerkingen:

John Wervenbos zei

'Stilaan' wordt Corbyns positie onhoudbaar, lijkt me.

John Wervenbos zei

Wel een grappig nieuwsfeit(?) trouwens (klopt 't?) dat George Orwell eens een lijst van cryptocommunisten zou hebben samengesteld, die pas in 2003 door de Britse regering zou zijn vrijgegeven. Bron: Cryptocommunisme (Wikipedia).

John Wervenbos zei

Hier een stuk over die kwestie: Orwell verklikte linkse schrijvers aan regering (The Guardian/Volkskrant, 1996).

John Wervenbos zei

En deze BBC documentaire over Orwell (Eric Blair) ga ik eens een keer in 'alle rust' (dat ken ik tegenwoordig niet meer) bekijken: A Life in Pictures (2003) (YouTube). Vind hem een begenadigd schrijver.

enno nuy zei

Die BBC documentaire is prachtig. Chris Langham speelt George Orwell en maakt hem onvergetelijk. (Ongelooflijk hoeveel mensen toen rookten)Cryptocommunist is natuurlijk een beladen term. Orwell maakte voor het eerst kennis met communisten in Barcelona rond 1936-1937 en heeft zich van meet af tegen het communisme verzet. Maar zo'n Mccarthy-achtige actie als een lijst met van communisme verdachte personen opstellen gaat wel erg ver. Dat zouden we nu niet meer waarderen of accepteren. Maar Corbyn vertrouw ik niet.