maandag 20 augustus 2018

Woordenwaterval


in toom gehouden door een - ik zeg het telkens maar weer - uitstekende interviewster, Janine Abbring. Pieter Waterdrinker dit keer in Zomergasten, correspondent Rusland voor de Telegraaf en schrijver. Ik heb alleen Tsjaikovskistraat 40 van hem gelezen en vond dat een buitengewoon interessant en leesbaar boek. De man zit vol verhalen en als je hem zijn gang laat gaan komt er geen einde aan zijn woordenstroom. Abbring weet daar wel raad mee en geregeld sleurt ze hem weer terug naar het onderwerp van dat moment. Ze laat zich niet om de tuin leiden door een spraakwaterval als Waterdrinker.

Twee thema's zijn voor hem cruciaal. Aan de ene kant: wat stellen we eigenlijk voor, wat blijft er van ons over als we er eenmaal niet meer zijn, herinneringen vervagen en sterven uit wanneer de laatste getuige verdwenen is, en van de meeste schrijvers worden de boeken na een tijdje echt niet meer gelezen. De moeder van Maarten Biesheuvel gereduceerd tot de inhoud van haar handtasje, dat was een ontroerend filmfragment.

En aan de andere kant oordelen mensen doorgaans veel te snel, hebben ze hun mening al onder woorden gebracht zonder alle feiten en randverschijnselen überhaupt te kennen. Niet zelden wordt de loop der geschiedenis vooral bepaald door vooroordelen en onwrikbare noties. Wie Poetin afserveert zonder diens persoonlijke Werdegang te kennen, doet de man onrecht en begrijpt niets van Rusland. Adstructie: indrukwekkende beelden uit een vanavond op NPO2 Extra uitgezonden documentaire Blockade over het beleg van Leninggrad. Hoe verwerpelijk Russische acties in De Krim en Oekraïne ook mogen zijn, het Westen heeft daar nodeloos arrogant en zonder kennis van zaken op gereageerd.

Het blijft een prachtig programma, dit Zomergasten waarin de positie van de interviewer cruciaal is. Janine Abbring overtreft al haar voorgangers.

Geen opmerkingen: