woensdag 7 augustus 2019

Harari, een moderne Faust


Yuval Noah Harari is een door mij zeer gewaardeerd schrijver van buitengewoon interessante en relevante boeken als Sapiens, Homo Deus en 21 lessen voor de 21ste eeuw. Bij de vertaling van dit laatste boek in het Russisch ging het fout. De Russen hadden moeite met de passage die Harari schreef over de annexatie van de Krim en konden ook diens openlijk beleden homoseksualiteit niet waarderen. De passage over de Krim werd compleet verwijderd en vervangen door vermeende wandaden van Trump en waar Harari zijn boeken opdroeg aan zijn man, is de laatste nu een partner geworden.

Naar het schijnt heeft Harari zich vooral aan het verdonkeremanen van zijn echtgenoot gestoord. Met de overige ingrepen is hij min of meer akkoord gegaan. Daarmee heeft Harari zijn ziel aan de duivel verkocht. Zijn verweer, dat zijn boeken nu tenminste door het Russisch publiek konden worden gelezen snijdt totaal geen hout. Hij had de door de Russen voorgestelde ingrepen natuurlijk moeten weigeren.


Zeer teleurstellend, deze houding van Harari, die nu de verdenking op zich laadt meer waarde te hechten aan zijn eigen commerciƫle succes dan aan het gedachtegoed dat hij in zijn boeken etaleert. Was hij een krimischrijver, dan had er geen haan naar gekraaid. Maar dat juist Harari zich zo schaamteloos leent voor Russische binnenlandse politiek is onthutsend en pijnlijk.

Geen opmerkingen: