vrijdag 16 augustus 2019

Trump laat de democratie definitief achter zichEerder scheef ik al dat de huidige Amerikaanse president er bijna dagelijks in slaagt zijn onbeschoftheid en onbeschaamdheid te overtreffen. Superlatieven zijn dan ook niet meer voor handen om te beschrijven wat er gebeurt. Trump gaat onverdroten door en laat zich door geen enkele conventie en al helemaal niet door zoiets als een gevoel voor fatsoen weerhouden. Hij kan dat doen omdat hij weet dat hij vooralsnog overal mee wegkomt.
Nu heeft hij het zelfs bestaan een vreemde mogendheid maar bevriende natie aan te sporen twee hem onwelgevallige politieke tegenstanders en congresleden de toegang tot dat land te ontzeggen. Een even simpele als abjecte tweet was voldoende voor Netanyahu, die de twee congresleden prompt de toegang tot Israƫl ontzegde. U begrijpt al dat de rollen in de cartoon hierboven probleemloos kunnen worden omgedraaid, al naargelang de situatie vereist. Hieronder de tweet van Trump.

It would show great weakness if Israel allowed Rep. Omar and Rep.Tlaib to visit. They hate Israel & all Jewish people, & there is nothing that can be said or done to change their minds. Minnesota and Michigan will have a hard time putting them back in office. They are a disgrace!

 

Hiermee laat Trump de democratie definitief achter zich. Er komt een moment waarop de Amerikanen zich gaan realiseren dat ze een monster op het schild hebben gehesen. Maar tot dat moment kan Trump doen en laten wat hij wil en dat doet en laat hij dan ook. Met Kurz kunnen we slechts verzuchten: The horror, the horror.


En nu we het toch over Apocalyps now hebben is het interessant om eens te kijken hoe Joseph Conrad over de Amerikanen dacht. In de biografie van John Stape komen we een paar passages over dit thema tegen, waarbij Conrad de volgende uitspraken doet:

Wij zullen de toon zetten voor alles: industrie, handel, wetgeving, journalistiek, kunst, politiek en religie, van Kaap Hoorn tot aan de baai van Smith en zelfs verder nog, mocht er op de Noordpool iets blijken te zijn wat het nemen waard is. En dan zullen we op ons gemak de afgelegen eilanden en continenten op aarde kunnen innemen. We zullen de wereld besturen, of de wereld het wil of niet.

En
Amerikaanse bemoeienis met Europese zaken kan nooit goed zijn door de onbehouwenheid en de onkunde van die mensen, gesteund door groot materieel vermogen en een bewust besef van hun macht. Gelukkig hebben ze iets futiels en zullen ze daarom vermoedelijk minder gevaarlijk worden dan ze zouden kunnen zijn.
Maar hoe zou Conrad zich voelen en hoe zou hij deze overpeinzingen formuleren als hij George W. Bush en Donald Trump zou hebben gekend? We zullen het nooit weten maar ik heb wel een duidelijk vermoeden!


Alleen de Amerikanen zelf kunnen de nachtmerrie Trump stoppen maar niets wijst erop dat ze dat snel zullen gaan doen. Tot dat moment, ik kan het slechts herhalen, maakt Amerika geen onderdeel meer uit van de beschaving.

7 opmerkingen:

John Wervenbos zei

Trump maakt wat in je los, Enno. Mij viel vandaag dit merkwaardige 'nieuws'bericht in het oog: ’Trump wil Groenland kopen van Denemarken’ (Telegraaf, 16 augustus 2019).

John Wervenbos zei

In dezen is een Volkskrant artikel informatiever: ‘Trump wil Groenland kopen van Denemarken’ (Volkskrant, 16 augustus 2019).

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
enno nuy zei

Ja John, Trump maakt zeker wat los. Ik beschouw hem als een gevaar voor de wereldvrede. Hij laat een spoor van vernielingen achter zich en we staan pas aan het begin. Mark my words: als hij de kans ziet, zal hij niet aarzelen de Amerikaanse Grondwet opzij te zetten om een derde termijn te kunnen volmaken.
En denk ook eens aan de woorden van Joseph Conrad die al begin vorige eeuw een rake kenschets van de Amerikanen gaf. Een scenario waarin de Amerikanen Groenland gewoon annexeren lijkt nu ongeloofwaardig en ver weg. Maar met Trump aan het roer gaan we vaker door de werkelijkheid ingehaald worden.

enno nuy zei

Nog maar een keer deze toch niet zo heel ingewikkelde boodschap: mensen die hier anoniem willen reageren zijn niet welkom. Hun reacties worden verwijderd.

John Wervenbos zei

Ik begrijp wat je bedoelt, Enno. Zelf schat ik de gevaren minder ernstig in. De noties van Conrad begrijp ik zeker ook goed. Natuurlijk is er sprake van een zekere heerszucht bij Angelsaksen. Onmiskenbaar. Ook in Europa, bij continentale Europeanen overigens.

enno nuy zei

I agree, laten we wel zijn, het waren continentale Europeanen die de Amerikaanse bevolking zouden vormen; zij verdreven de inheemse indianen en pleegden feitelijk een vorm van genocide. Op dezelfde manier bejegenden ze de slaven uit Afrika en andere delen van de wereld. En ook van de Hispanics uit Zuid Amerika moeten ze weinig hebben. Trump al helemaal niet.
Maar goed, ik weet niet waarom jij desondanks nog optimistisch kunt zijn over de Pax Americana. Wel, we hoeven het ook niet overal over eens te zijn natuurlijk!