zaterdag 3 augustus 2019

Bas Haring is Bolsonaro


In een uitgebreid interview in de Volkskrant krijgt de filosoof Bas Haring  ruim de gelegenheid nog eens uit de doeken te doen waarom biodiversiteit overschat zou worden. Er zouden ruim zevenhonderd soorten vijgenwespen zijn en niemand kan hem uitleggen waarom er daar niet een paar minder van zouden kunnen zijn. Haring beschuldigt ecologen en biologen van alarmisme.


Dit geluid van Haring is niet nieuw. Hij schreef er al eens een bar slecht boekje over onder de titel Plastic panda's. U kunt mijn bespreking daarvan hier lezen. De filosoof is dus niet van zijn praatstoel af te krijgen en ook nu weer oreert hij dat monoculturen veel productiever zijn en dat boeren daarom monoculturen bedrijven.


Dat monoculturen tot afsterven van ongelooflijk veel soorten leiden kan iedere boerenkinkel op talloze plaatsen lezen. Maar als je begint met de stelling dat biologen ook maar biologen zijn die zich vooral schuldig maken aan alarmisme, tja, dan grijpt een nonvaleur als Bas Haring zijn kans. Dan is hij de filosoof die zoveel over biodiversiteit gelezen zegt te hebben dat hij zichzelf daarmee het recht toekent de grootst mogelijke onzin uit te kramen. Maar de belangrijkste publicaties over biodiversiteit zijn hem ontgaan!


Waarin verschilt Bas Haring nou eigenlijk van Bolsonaro, die de wetenschappelijk leider van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimte-Onderzoek (INPE) ontslaat omdat de uitkomsten van diens wetenschappelijk werk hem niet aanstaan. Omdat Bolsonaro de Braziliaanse bossen, de longen van de aarde, wil ontginnen en exploiteren. Ook Bolsonaro heeft een broertje dood aan biodiversiteit.
Lees ook in de Volkskrant maar eens op welke schandalige manier Bolsonaro deze directeur beschimpt en beschuldigt. Bolsonaro gaat het nu allemaal zelf uitrekenen, daar heeft hij een vriendje voor. De filosoof Bas Haring speelt voor god en bioloog. De autocraat Bolsonaro speelt voor god en ecoloog. Ziet u het verschil?

Geen opmerkingen: