maandag 5 augustus 2019

Geweld beantwoorden met geweld, logisch toch?Trump roept op tot onmiddellijke doodstraf voor daders van mass shootings (dit weekend voor de 250ste en 251ste keer dit jaar) Hoe je onbeschaving met onbeschaving bestrijdt. Er zijn zoveel redenen waarom je de moed in de schoenen zinkt bij dit soort berichten. In de eerste plaats is het natuurlijk deze volstrekt idiote president zelf die het klimaat schept waarin rechtsextremisten hun historische kans zien. Het denken dat doordrenkt is van white supremacy, het rechts nationalisme dat de facto puur racisme is, heeft nooit een betere voedingsbodem gevonden dan onder deze president.


Dat de Amerikanen zich niet schamen is nog het meest verontrustende. Maar nu de reactie van deze schertsfiguur, de laatste persoon op aarde aan wie zoveel macht en invloed had mogen worden toevertrouwd. Zijn enige reactie op al dit geweld is tegengeweld. Eerst zelf het klimaat scheppen en dan de daders met staatsgeweld doden. En wel zo snel mogelijk, zegt hij erbij.


Ik heb het hier al vaker aangekaart. Zolang de Amerikanen het second amendment niet willen schrappen, zo lang de Amerikanen de NRA als een respectabele club blijven beschouwen, zo lang de Amerikanen het wapenbezit voor burgers niet af willen schaffen, zo lang mogen de Amerikanen geen aanspraak doen gelden op de kwalificatie 'beschaving'. De Amerikaanse beschaving is een contradictio in terminis.


Geen opmerkingen: