maandag 19 augustus 2019

Moordrobots en liefdadigheid?


In de NRC lezen we dat Amazon en Microsoft betrokken zijn bij de ontwikkeling van autonome wapens, wapens die niet meer door mensen bediend worden maar met een opdracht op pad gestuurd worden om vijanden onschadelijk te maken. In dit verband spreken we van moordrobots.

Bill Gates wordt vaak geprezen om zijn charitatief werk maar hoe is liefdadigheid in vredesnaam te verenigen met dit soort activiteiten? Kun je recht praten wat onmiskenbaar krom is? Is iemand prijzen voor zijn liefdadigheid te verenigen met diens investeringen in moordrobots?


Er zijn genoeg wetenschappers, Steven Hawking voorop, die voor deze levensgevaarlijke ontwikkeling gewaarschuwd hebben. Het wordt je kil om het hart. Stel u zich eens voor: moordrobots in handen van Donald Trump. De toekomst is veel dichterbij dan wij ons realiseren.

Van de grote bedrijven is Google de enige onderneming die nadrukkelijk afstand heeft genomen van dit soort wapens. Maar FaceBook en Apple blijven uitermate vaag en mistig. Dit alles is te lezen in een onderzoeksrapport van de vredesbeweging PAX.

Een naar het NL vertaalde samenvatting van dit rapport treft u hier aan.

Geen opmerkingen: