zaterdag 17 augustus 2019

Oproep aan antivaxxers en antroposofen


Het gedicht van Ilja Leonard Pfeijffer in de NRC van 16 augustus wil ik u niet onthouden:

Ingeënt sonnet


Solide onderbouwing van een feit
is een constructie die soms eeuwen vergt
van onderzoek dat hypothese tergt
en van reductie van onzekerheid

Maar sinds een feit een mening is geworden,
duurt het een oogwenk om op zoekmachines
bevestiging te vinden van doctrines
die onzin zijn. Onwetendheid kan moorden.

Door hen die kul met wetenschap verwarden
en die verwarring hebben aangericht,
is nu een vaccinatieplicht vereist.

Parmant in eigen meningen volharden
is noch een mensenrecht noch burgerplicht:
het kan een misdaad zijn die levens eist.


2 opmerkingen:

John Wervenbos zei

In algemene zin kun je antroposofen niet gelijk stellen met radicale en orthodoxe anti vaccinatie propagandisten, hoewel je die er zeker bij hebt zitten. Absoluut. Dat weet ik heel goed. Voor een statement over vaccinatie vanuit de antroposofische geneeskunde zie het korte artikel De antroposofische visie op vaccinaties (Antroposofie Magazine, 2 mei 2019).

enno nuy zei

Je hebt gelijk John en ik ben blij dat ik me bij eerdere posts over dit thema heb ingehouden. Je weet dat ik van mijn hart geen moordkuil maak en het zal je ongetwijfeld opgevallen zijn dat ik de nuance geregeld (doelbewust) verlaat. In mijn eerdere posts over antivaxxers heb ik antroposofen met opzet achterwege gelaten uit courtesy tegenover jou, wat je er ook van vind, het was wel zo.
Jouw verwijzing naar het antroposofische standpunt over vaccineren stemt me in ieder geval een stuk geruster, dat is tenminste een evenwichtig standpunt. Mijn oproep is natuurlijk vooral gericht aan iedereen die aperte leugens over vaccinaties verspreidt. En helaas zijn er onder hen nogal wat die dat onder het mom van het antroposofisch gedachtegoed doen.

By the way, hoe plaats ik een link in een reactie als deze? Moet ik daar html-tags voor gebruiken en zo ja welke? Mij lukt het niet maar jou wel.