woensdag 7 oktober 2020

Kerk = Theater

 

"Wat maakt een kerk anders dan een theater?" Zo opent het hoofdredactioneel commentaar van de NRC van gisteren. Om er meteen aan toe te voegen: "Dat wil zeggen: als het om corona-regels gaat". Alsof ook de hoofdredacteur, net als onze premier, bang is voor de kerk en haar vertegenwoordigers en haar volgers. Voor mij persoonlijk staat de kerk gelijk aan theater, zij het dat je je in een theater tenminste nog kunt vermaken en als het meezit, er zelfs iets van kunt leren. Dat is mij in een kerk nog nooit gelukt, maar dit terzijde.

Voor je het weet, raak je aan de vrijheid van godsdienst, probeerde Rutte ons te overtuigen. Ik heb nog nooit zulke lafhartige onzin gehoord. Dus omdat er vrijheid van godsdienst is, mogen voorgangers en geloofsgenoten iets wat alle andere Nederlanders niet mogen. Zij mogen met meer dan 30 personen in een ruimte zitten en ze mogen zingen. En weet u wat ze ook mogen? Ze mogen ook meehelpen het virus verder te verspreiden, het in de kerk aan elkaar op te dringen om het buiten de kerk door te geven aan wie zich maar in hun omgeving waagt.


Wat zei Rutte ook alweer over voetbalsupporters die een bij een doelpunt stonden te juichen? Ze moesten hun bek houden!. En die supporters zaten in de open lucht hè? En namen de afstandsregels keurig in acht (behalve die Tilburgers dan) Kan Rutte ons misschien uitleggen wat het verschil is tussen indoor zingen en in de open lucht juichen en hoe dat verschil ertoe kan leiden dat het eerste wel maar het tweede beslist niet mag? Ik ben wel klaar met deze minister president, die niets doet wat ook maar een beetje op 'leiding geven' lijkt. Een mondkapje wordt dringend aanbevolen maar Nederlanders moeten zelf maar uitmaken of ze dat ook willen doen. We zijn per slot allemaal volwassen mensen. Kan Rutte dan misschien ook even de maximale snelheid op snelwegen tot een adviessnelheid maken? 


De voorkeursbehandeling van kerken in Nederland is pervers en walgelijk. En natuurlijk staat van der Staaij vooraan om met een uitgestreken gezicht die uitzonderingsstatus te bepleiten. Het enige wat gelovigen mij hiermee laten zien is dat ze asociaal zijn. En dat is dan de kerk die zichzelf als uitvinder en hoeder van moraal beschouwt. Maar wel een andere moraal voor ons ongelovigen, verschil moet er zijn. Uitleg wordt niet nodig geacht. En Rutte gaat er in mee! Namens u en mij.

Geen opmerkingen: