vrijdag 12 januari 2024

BASF-erfgename geeft erfenis grotendeels weg

 

De Oostenrijkse Marlene Engelhorn erfde een fiks bedrag uit de opbrengsten van de verkoop van BASF, u weet wel, dat bedrijf van die casettebandjes en nog veel meer. In Oostenrijk kent men geen erfrecht en dat vindt Engelhorn onbestaanbaar. Maar ze gaat veel verder dan dat en besluit 90% van die erfenis weg te geven: 25 miljoen Euro.

Ook daar heeft ze een bijzondere constructie voor bedacht: ze benadert 10.000 Oostenrijkers op volstrekt willekeurige basis om daaruit een groep van vijftig burgers te kiezen die een redelijke afspiegeling vormen van de Oostenrijkse samenleving. Die "Goede Raad voor Herverdeling" zal dan met behulp van experts de erfenis van Engelhorn uit gaan delen. Zelf zal zij heel nadrukkelijk geen enkele inspraak hebben in hoe het geld zal worden verdeeld.

Velen onder u zullen haar voor gek verklaren maar ik vind het een hartverwarmend initiatief. In Oostenrijk bezit de rijkste 1 procent naar schatting 50 procent van al het vermogen. We weten allemaal dat winst uit vermogen vele malen meer oplevert dan inkomen uit arbeid. In het kapitalisme wordt arbeid zwaar en vermogen minimaal belast. Vindt u dat redelijk?

Geen opmerkingen: