vrijdag 5 januari 2024

Amerika is de beschaving allang voorbij!

 

Er worden nergens zoveel doodstraffen voltrokken als in Alabama. Een jury veroordeelde een moordenaar tot levenslang maar de rechter maakte er de doodstraf van. We hebben de beschaving dan allang verlaten. De veroordeelde, Kenneth Smith, belandde in de ruimte waar de doodstraf zou worden voltrokken maar de arts of verpleegkundige kon geen geschikte ader vinden om het dodelijk middel in te spuiten. De procedure werd stopgezet. Nu wil Alabama de veroordeelde Smith gaan inspuiten met pure stikstof. Hoe mensen op zo'n behandeling reageren, weet men niet.

Onafhankelijke deskundigen hebben in opdracht van het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR) vastgesteld, zo lezen we in de Volkskrant, dat er een gerede kans bestaat op een ‘pijnlijke en vernederende’ dood. Dat zou in tegenspraak zijn met zowel internationale verdragen als de Amerikaanse grondwet, die wrede straffen verbiedt.  

Smith heeft beroep aangetekend tegen zijn aanstaande executie. Hoe dat ook afloopt, dit is het zoveelste bewijs van mijn hier wel vaker gedane constatering dat er in de Verenigde Staten allang geen sprake meer is van enige vorm van beschaving. Het is een ongekend wreed land, ongekend gewelddadig, ongekend gestoord en idioot ook nog eens. In 2024 zal, als er geen gekke dingen gebeuren, Trump opnieuw aantreden als president. En dan zal de hele wereld aan den lijve ondervinden wat dat betekent. Ik weet niet hoe het met u is, ik krijg er apocalyptische gedachten bij.

Geen opmerkingen: