vrijdag 13 januari 2012

Vrijheid van godsdienst het meest overgewaardeerde recht


Amish leven een paar eeuwen terug. Volgens hen is de aarde geschapen door God en niet ouder dan een 6000 jaar en de diehards onder hen wijzen iedere technologische vooruitgang sinds 1850 categorisch af. Een van de consequenties daarvan is dat ze aan het moderne verkeer deelnemen met paard en wagen. Verkeersveiligheid eist dat voertuigen op de openbare weg goed zichtbaar zijn en daarom worden de Amish gedwongen hun koets van een grote reflector te voorzien. De orthodoxe Amish, onder meer de Schwarzentrubers, weigeren deze reflector aan te brengen met een beroep op de vrijheid van godsdienst. Zij beschouwen de reflector als nieuwlichterij en bovendien, als zij door een verkeersongeluk om het leven komen, is dat Gods wil.

Dit is natuurlijk het zoveelste bewijs van die onzinnige vrijheid van godsdienst. Dat de Amish hun eigen leven in de waagschaal stellen omwille van een reflector (hoe dom kan je zijn?) is nog tot daar aan toe maar met hun godsdienstwaanzin brengen ze ook de andere weggebruikers in gevaar. Deze collateral damage nemen ze kenelijk op de koop toe. Omdat al die anderen dwalend zijn? Nee, godsdienstvrijheid is een groot goed maar alles heeft zijn grenzen. Het is onaanvaardbaar dat je elk gewenst gedrag kan afdwingen met een claim op de godsdienstvrijheid. Laten we in ieder geval in Nederland beginnen met het ondergeschikt maken van de godsdienstvrijheid aan het antidiscriminatiebeginsel. Misschien dat we dan eindelijk eens verlost raken van kinderbesnijdenis, onverdoofd ritueel slachten en reflectorweigerende verkeersdeelnemers.

2 opmerkingen:

Marius zei

God kent vreemde, wrede schepselen. Nooit eerder gehoord over deze groepering mensen die toch wel verregaand de koers kwijt zijn.

marieke zei

De Amish zijn eigenlijk van Nederlandse oorsprong, afkomstig van de Friese pater Menno Siemons uit het Friesche Pingjum Noord-west Friesland, vlak voor de afsluitdijk, niet ver van Harlingen.
Menno geboren in Utrecht stichtte de Mennonieten orde. Later vertrok een deel van de orde naar Amerika, ze noemden zich de Amish -

Een ander deel, een relatief kleine groep, die het meest oorspronkelijk is gebleven en altijd de naam Mennonieten hebben aangehouden, vertrok ergens in de 18de eeuw naar Rusland, de Oekraïne. Ook die zijn daar nog steeds een levendige gemeenschap. Een materieel zeer arme maar soms ontroerend warme gemeenschap, liefdevoller en veel minder star en dogmatisch dan de Amisch.
Ze hebben ook hun oorspronkelijke naam in ere gehouden.
'Mennonieten'.