maandag 16 januari 2012

Treurnis troef


Het meest ontmoedigende bericht stond afgelopen zaterdag in de NRC waarin Leonie van Nierop verhaalt van de belevenissen van Ethiopische joden. In dat artikel laat zij Avraham aan het woord: ""Ik voel het racisme elke dag, ieder uur, overal. Wij joden zijn de grootste antisemieten van allemaal". Zijn theorie: joden geven het trauma door, naar beneden. "De Europese joden hebben geleden onder het racisme van de nazi's en reageerden dat in Israel af op de sefardische joden uit het Midden-Oosten. Zij op hun beurt discrimineren de Ethiopische joden het meest". En het ergste is, zegt Avraham, "dat ik in het leger zag dat de Ethiopische militairen de Palestijnen het meest beestachtig behandelden van allemaal"".
Het is maar te hopen dat Avraham geen getrouw beeld van de werkelijkheid geeft. Overigens zegt dit nare verhaal niets over joden maar alles over mensen. Waarbij ik wel wil opmerken dat het mij niet gerechtvaardigd lijkt te beweren of suggereren dat elke jood een trauma als gevolg van de holocaust zou ervaren.

2 opmerkingen:

Marius zei

Nee Enno, niet elke Jood, maar er bestaat een 'collectief geheugen'. Wat voor een misselijk beeld jegens Duitsers heeft hier niet generaties land geheerst, juist ook bij Nederlanders die pas na de oorlog zijn geboren - maar om wat ouders, grootouders is aangedaan?

enno nuy zei

Ja, dat collectieve geheugen is een feit maar het leidt wel heel erg vaak tot misplaatste reacties. Rabbijn Evers heeft eens gezegd dat de Holocaust van de joden is en dat anderen daar van af moeten blijven. Dat is onzin natuurlijk. Voor iedereen komt een tijd van verzoening en niet langer omzien in wrok. Ik vrees dat de Holocaust geexploiteerd wordt om politieke redenen en dat zijn de slechtst denkbare redenen.