zondag 15 januari 2012

Religie als een tumor


Er bestaat brede consensus in de wereld over een twee statenoplossing voor het Israelisch-Palestijnds conflict. Met als uitgangspunt de status anno 1967. Grootste probleem: de Israeliers willen er niet aan meewerken. Nu is die vermeende Palestijnse staat sowieso al een monstrum, ze zal bestaan uit de West Bank en de Gaza Strip. Maar het is de enige manier voor de Palestijnen om volledige autonomie te verwerven. Blijkens een artikel in de NRC van 14 januari is er een vertrouwelijk rapport van de EU waarin wordt aangegeven dat een Palestijnse staat vrijwel niet meer realiseerbaar is als gevolg van de nederzettingenpolitiek van Israel op de West Bank. 62% van de totale West Bank wordt door Israel beheerst.
Woonden er in 1972 nog slechts 1.200 Israelische kolonisten op de West Bank, inmiddels zijn het er al meer dan 310.000. Voor 1967 woonden er in de Jordaanvallei ongeveer 300.000 Palestijnen, daar zijn er nu nog maar 65.000 van over.
De oorsprong van dit alles ligt in religieuze claims van eeuwen her, vastgelegd in apocriefe geschiften. Israel begaat misdaden tegen de menselijkheid en kan dat blijven doen omdat het westen Israel uit schuldgevoel tot in het absurde blijft steunen.
In het Midden Oosten is religie een kanker, zowel bij de joden als bij de moslims die er alle belang bij lijken te hebben dat het conflict in de brandhaard rond dat kleine stukje grond nooit opgelost wordt.

2 opmerkingen:

Marius zei

... tot in het absurde, inderdaad. Israël heeft grote(re) belangen buiten het Midden-Oosten, en dáár kan de nodige draai WEL worden gemaakt.

Jan Bontje, vrijdenker, atheïst, publicist, eindredacteur van maandblad "De Vrijdenker" zei

God(sdient) is het kwaad...