vrijdag 6 januari 2012

Inhaalrace

Enkele dagen afwezigheid vanwege een nieuw modem dat mij niet met internet verbond en een provider die veel beloofde maar vier dagen lang geen oplossing wist te bedenken. Wel een special care medewerker die de gedenkwaardige woorden spraak: "wilt u mij in de gelegenheid stellen te bewijzen dat u trots op mij kunt zijn?" Die zin kwam er zo vloeiend uit dat hij die vermoedelijk heel vaak uitspreekt. Maar gezegd moet dat déze persoon het euvel wel wist te klaren.


In Duitsland hebben ze nu spijt van hun president die ondanks blunders van een ongekend formaat maar geen afstand van zijn pas met moeite verworven positie kan doen. Een goedkope lening en gratis vakantieadressen, kom, 't is tot daar aan toe. Maar tweemaal proberen de pers te breidelen, dat is voor een president toch echt onvergeeflijk. Wulff is hoogspersoonlijk verantwoordelijk voor deze ambtsinflatie. We hebben heimwee naar von Weizsaecker.

Orban in Hongarije is van eenzelfde kaliber als Kaczynski destijds in Polen: onder het mom van de laatste communistische resten definitief op willen ruimen, worden wetten in elkaar geflanst en besluiten genomen die haaks staan op de gebruikelijke definities van democratie. Orban maakt het wel heel erg bont en de Hongaren hebben hier toch echt de steun van Europa nodig. Europa mag zich natuurlijk niet bemoeien met de binnenlandse politiek van haar leden maar kan hen wel de toegang tot de Europese Unie ontzeggen wanneer de democratie met voeten getreden wordt. Dat instrument kan niet te vaak bespeeld worden maar het is ronduit griezelig wat er nu in Hongarije gebeurt.

Er breekt een prachtige tijd aan nu in de VS de verkiezingen steeds meer de media gaan beheersen. Wat tot nog toe vooral opvalt is niet zozeer dat je daar een godsdienst moet belijden om kans op het presidentschap te maken maar vooral dat de huidige republikeinse presidentskandidaten elkaar de loef af proberen te steken in wie het meest godsdienstig is. In mijn waarneming gaat het nu zonder enige uitzondering om fundamentalisten, reden om een eerdere metafoor verder uit te breiden: de christen is een jood is een moslim. Gelukkig is Romney een mormoon en ook al moet hij niks van veelwijverij hebben, mormonen schijnen - als het er op aan komt - geen schijn van kans te hebben op het behalen van het preidentschap. Dat zou de gemiddelde Amerikaan toch een paar stappen te ver gaan. Het siert Romney dat hij openlijk verklaart: "als dat een reden is om te struikelen, so be it". Het is wel opmerkelijk dat de Republikeinen, die zich nu al drie jaar lang presenteren als volstrekt onverantwoordelijke politici, er niet in slagen om serieuze kandidaten voor de opvolging van de door hen vermaledijde Obama naar voren te schuiven. Mijn hoop: Obama haalt met gemak zijn tweede termijn binnen en wordt vanaf dat moment niet meer gehinderd door de wens zijn ambtstermijn te verlengen: eindelijk kan hij zich ontpoppen als de staatsman die hij had kunnen zijn.

In Engeland heeft een commissie geadviseerd hulp bij zelfdoding mogelijk te maken binnen strikte juridische kaders. Nog veel te beperkend is de voorwaarde dat vast moet staan dat iemand binnen twaalf maanden komt te overlijden om voor hulp bij zelfdoding in aanmerking te komen. Dat biedt geen soelaas voor psychiatrische patienten en voor vraagstukken rond 'voltooid leven'. De "pil van Drion" is nog ver weg.

In Griekenland en Italie is de democratie even opgeschort en vervangen door technocraten, in Hongarije wordt de democratie uitgehold door een populistische partij en overal in Europa zien we de populisten in aantal, invloed en macht toenemen. In Rusland zal Poetin erin slagen zichzelf een machtsbasis voor nog eens twaalf jaar te verschaffen. Wit Rusland is een complete bandietenstaat. Kortom, het gaat niet goed met de democratie.

1 opmerking:

Marius zei

....niet goed met al die incapabele mensen aan het roer.