donderdag 24 april 2014

Hamas, een godsgeschenk


Eind april zou er een regeling moeten zijn tussen Israël en de Palestijnen. De hele wereld weet dat Israël geen vredesregeling met de Palestijnen wenst. En Netanyahu wil al helemaal geen tweestatenoplossing. Zo'n vredesregeling gaat er dus gewoon nooit komen, zeker niet zolang Netanyahu het voor het zeggen heeft. Hij heeft werkelijk alles uit de kast getrokken om de onderhandelingen te saboteren. De hele wereld was er getuige van hoe Israël de ene illegale nederzetting na de andere aankondigde in bezet gebied. De hele wereld zou Israël de verantwoordelijkheid voor het mislukken van de onderhandelingen in de schoenen hebben geschoven.

Tot de Palestijnen een volkomen onverwacht konijn uit de hoge hoed van internationale diplomatie toverden: Hamas en Fatah gaan weer proberen een eensgezinde regering te vormen. Nu ben ik geen diplomaat maar dit lijkt mij toch een Palestijnse blunder van de hoogste orde. Hadden ze daar niet gewoon een maand mee moeten wachten? Het zou een volkomen logisch antwoord geweest zijn op het officieel mislukken van de onderhandelingen door toedoen van Israëlische onwil.

Nu bieden de Palestijnen Israël het perfecte alibi voor het opschorten van de vredesonderhandelingen. Wie had ooit gedacht dat een godsgeschenk ooit de gedaante van Hamas zou kunnen aannemen. Voor Israël is dat opeens zomaar het geval. Zo stompzinnig heb ik het nog niet vaak meegemaakt. Of ontgaat mij iets? Zie ik iets over het hoofd? Nee hoor, dit is gewoon pure domheid, de beste manier om je goodwill te verspelen. En goodwill zullen de Palestijnen nodig hebben om ooit hun zo gerechtvaardigde doel te kunnen bereiken. Wat een gemiste kans!

Geen opmerkingen: