woensdag 2 april 2014

Baudet winkelt weer eens selectief


Thierry Baudet - u weet het, die is niet populair op dit blog - noemt zichzelf gepromoveerd jurist en hij lijkt van zijn strijd tegen een federaal Europa zijn levenswerk te willen maken. Nu heeft hij zijn pijlen gericht op het Europees Openbaar Ministerie, dat door de Europese Commissie werd opgericht om fraude met Europese gelden tegen te gaan. Deze fraude wordt geschat op circa € 500 miljoen jaarlijks. Dat geld is Europees begrotingsgeld en wordt door u en mij bijeengebracht. De Commissie heeft vastgesteld dat niemand zich echt verantwoordelijk voelde om die middelen te beschermen en besloot tot de oprichting van dit Europees Openbaar Ministerie. Het EOM wordt volledig geïntegreerd in de nationale rechtssystemen. De toetsing geschiedt dan ook te allen tijde door de nationale rechter. Niet onbelangrijk, lijkt me maar Baudet maakt hier geen melding van!

Niks op tegen toch? Nee, zegt Baudet, daar is alles op tegen want we worden slaapwandelend een federaal Europa in geleid, ook door dit nieuwe sluwe bedenksel van Europa. Kijk maar in artikel 13, zegt Baudet. Daar staat dat dat het EOM ook exclusief bevoegd is ten aanzien van andere met de EU-fraude samenhangende strafbare feiten. De argeloze lezer denkt: nou, als die gepromoveerde jurist dat zegt, zal het wel zo zijn, oppassen dus.
Maar ik heb artikel 13 er eens bij gepakt en daar staat: "Wanneer de in artikel 12 bedoelde strafbare feiten onlosmakelijk zijn verbonden met andere dan de in artikel 12 bedoelde strafbare feiten en het in het belang van een goede rechtsbedeling is dat beide soorten feiten gezamenlijk worden opgespoord en vervolgd, is het Europees Openbaar Ministerie ook bevoegd voor die andere strafbare feiten, mits de in artikel 12 bedoelde feiten dominant zijn en de andere strafbare feiten op dezelfde elementen zijn gebaseerd. Indien niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, is de lidstaat die bevoegd is voor de andere feiten, ook bevoegd voor de in artikel 12 bedoelde feiten". Me dunkt, dat is toch heel wat genuanceerder dan Baudet ons wil doen geloven!

Wat Baudet hier doet is "hineininterpretieren", een echte jurist onwaardig. Hij schrijft zijn broddelwerkje dit keer samen met Bastiaan Rijpkema, rechtsfilosoof. Tja, dat klinkt allemaal indrukwekkend maar wie in de waarheid is geïnteresseerd, gaat zelf op onderzoek. En als Baudet iets schrijft, ook al is het in de achtenswaardige NRC, zou ik u willen aanraden zelf de feiten te controleren. Kijk maar op de volgende link:

http://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j4nvgs5kjg27kof_j9vvij5epmj1ey0/vjdrhkuvm1zz/f=/blg255131.pdf

Geen opmerkingen: