maandag 31 maart 2014

Mayday, mayday...


Europa is in gevaar. In Nederland schijnt 68% van de bevolking niets meer te zien in Europa en Europabreed schijnt 53% van de bevolking er wel van af te willen. De mensen laten zich gek maken door een paar populistische en nationalistische schreeuwers.
Maar de feiten zijn niet te loochenen. Nederland verdient 120 miljard per jaar extra aan de EU. Waar blijven de politieke partijen die nu hun verantwoordelijkheid moeten tonen. Omdat ze allemaal wel iets aan te merken hebben op het Europese project, blijven ze hangen in hun kritiek om zich te onderscheiden van de concurrentie omwille van de kiezersgunst.

Maar wat al die politieke partijen intussen vergeten is dat juist zij verantwoordelijk zijn voor het verkrijgen van draagvlak voor Europa.
Ik zou willen zien dat zij hun krachten bundelen om zich - los van de Nederlandse politieke verhoudingen - samen sterk te maken voor de EU. Zorg ervoor dat de EU overeind blijft en kom tot een gezamenlijk beleid om te voorkomen dat die mooie Europese droom uit elkaar spat.
Nu laten de politieke partijen zich uit elkaar spelen door de PVV, die het tij mee heeft en met verve het instrument van het nationalisme hanteert. Dat doet het altijd goed, zeker in tijden van crisis. Maar juist nu, nu de crisis langzaam maar zeker overwonnen lijkt, de economische groei weer aan lijkt te trekken en het begrotingstekort weer op een aanvaardbaar peil is gebracht (alleen onze staatsschuld is met neer dan 70% van het BBP nog te hoog), juist nu moeten we ons inspannen voor die zo noodzakelijke Europese eenwording.

Het is in mijn ogen de dure plicht van VVD, PvdA, CDA, D'66, Groen Links, PvdD, CU en SGP om zich onverkort achter Europa te scharen en een bliksemcampagne op te zetten om te voorkomen dat Europa bij de komende verkiezingen zomaar opeens verkwanseld wordt. En de SP moet dan maar zien of ze aan wil haken of niet. Kleur bekennen, daar komt het nu op aan. Verschil van mening, zoveel je wil maar laat Europa niet uit onze vingers glippen!

Geen opmerkingen: