vrijdag 21 maart 2014

En Netanyahu treitert verder


Op 29 april aanstaande moet er een soort van overeenstemming tot stand zijn gebracht tussen Israel en de Palestijnen over het nu lopende vredesproces. De Amerikanen blijven volhouden dat er kansen op succes zijn maar wij weten wel beter. Netanyahu, Israël wil helemaal geen vrede.

Niet alleen saboteert Netanyahu de vredesonderhandelingen met telkens nieuwe illegale nederzettingen op Palestijns grondgebied, nu eist hij plotseling dat de Palestijnen Israël niet alleen als staat erkennen maar ook als joodse staat erkennen.

Alleen als ze dat doen, zegt Netanyahu, laten de Palestijnen zien dat ze echt vrede willen. Over inhoud en strekking van het begrip "joodse staat" bestaat geen consensus. Netanyahu ontkent dat het om een religieuze staat zou gaan maar wat het dan wel is, dat weten we niet.

De Palestijnen hebben de staat Israël al in 1988 en 1993 officieel erkend. Israël heeft de Palestijnse staat nog nooit erkend. De nieuwe eis van Netanyahu is pervers en uitsluitend bedoeld om het vredesproces te doen stranden. Vervolgens zal hij de Palestijnen de schuld in de schoenen schuiven en het nederzettingenbeleid zal worden geïntensiveerd.

We zijn er allemaal bij, we zien het gebeuren, er is niets dat we kunnen doen, zolang de internationale gemeenschap Israël niet tot de orde roept. In uiterste instantie zijn het Amerikaanse electorale overwegingen die een doorbraak in het vredesproces onmogelijk maken.

Geen opmerkingen: