vrijdag 21 maart 2014

Maar ondertussen hebben we wel een bankunie


In tijden van verkiezings"geweld" is het geen voorpaginanieuws meer, Ten onrechte, want de bankunie waarover binnen Europa nu overeenstemming is bereikt is een geweldige mijlpaal. De essentie van deze unie is dat de rekening van een omgevallen bank wordt gepresenteerd aan de aandeel- en obligatiehouders en niet aan de belastingbetaler.

En om die banken in de gaten te houden komt er een onafhankelijke Europese toezichthouder die erop toeziet dat de banken ruime buffers aanleggen om financiële tegenvallers zelf op te kunnen vangen. En tot slot is er een mechanisme ontwikkeld om falende banken te kunnen saneren. Het is de ECB die het finale besluit tot zo'n sanering moet nemen. Het agentschap dat die sanering moet doorvoeren krijgt de beschikking over een bescheiden fonds van 55 miljard Euro, bijeen te brengen door de gezamenlijke banken.

Deze bankunie is van direct belang voor u en voor mij en de totstandkoming hiervan laat nog maar eens zien dat er in Europa wel degelijk goede resultaten worden behaald. Naar verluidt heeft Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep een centrale rol gespeeld in het realiseren van de bankunie. Chapeau voor deze minister die in eigen land onverstoorbaar doorgaat met het verstevigen van de financiële reserves van banken, met het versoberen van de cao's in de bankwereld en met het terugdringen van de perverse bonuscultuur.

bron: NRC

Geen opmerkingen: