woensdag 19 maart 2014

Wie niet stemt is een loser


Gemeenteraadsverkiezingen, belangrijker dan ooit omdat veel taken door de centrale overheid worden overgedragen aan de gemeenten. Nederland barst van de ontevreden etterbakken die vooraan staan als er gescholden of gemopperd wordt. Politici en bestuurders worden alleen nog maar beschouwd als graaiers, politiek wordt alleen nog maar geassocieerd met achterkamertjes en verkiezingen met bedrog.

Het toeval wilde dat ik vandaag lang in de auto zat, een perfecte gelegenheid om door de media geïnformeerd te worden over wat de Nederlander wil. Dat blijkt geen verheffende ervaring, het cynisme is niet van de lucht.

Dit is wat er mis is met de Nederlander: hij claimt ZIJN vrijheid maar weigert zich druk te maken over de vrijheid van een ander. En dat strikt individuele recht op ZIJN vrijheid is de Nederlander dermate heilig dat hij niet op het idee komt dat vrijheid een groot goed is, dat we met elkaar dienen te beschermen, dat we met elkaar moeten bevechten, dat vrijheid iets is om trots op te zijn en vooral dat vrijheid verplicht.

We confronteren onszelf nu met een historisch lage opkomst en dat stemt uitermate droevig. Er zijn er die de stemplicht weer ingevoerd willen zien maar dat is onzin natuurlijk. Wie werkelijk een besef van ware vrijheid heeft komt niet op het idee om niet te gaan stemmen. Wie niet stemt is een ongelooflijke loser!

Nederland lijkt zich al wekenlang massaal te verkneukelen over de enorme verkiezingsnederlaag die de PvdA gaat leiden. Dat is zowel opmerkelijk als voorspelbaar. Op de een of andere manier kleeft aan de PvdA nu eenmaal het imago van een regenteske partij die in een aantal steden te lang op het pluche zat. Daarnaast vertegenwoordigen de sociaaldemocraten bij uitstek links Nederland dat beschuldigd wordt van de moord op Fortuijn. En tot slot krijgt een politieke partij die regeert tijdens zwaar weer altijd de rekening gepresenteerd: forse afname van kiezersgunst.

Maar hoe men er ook over denkt, het is een misverstand om over politiek en bestuurlijk Nederland uitsluitend in termen van sjablonen en vooroordelen te denken. Ik heb vele jaren bij de gemeentelijke overheid gewerkt en ja, er gaat geregeld wat mis. Maar niet omdat het om politici of bestuurders gaat maar omdat het allemaal maar gewone mensen zijn die met elkaar samen moeten werken om resultaten te behalen.

Wij realiseren ons veel te weinig hoeveel er op politiek en bestuurlijk niveau wél goed gaat, wél goed wordt voorbereid en uitgevoerd. We hoeven alleen maar om ons heen te kijken en ons te realiseren in welke welvaart we nu al decennialang ons leven kunnen leiden. En kijk nog eens goed om je heen als je in een ander land bent en probeer dan eens tot een eerlijke vergelijking te komen.

Kortom, ook de gemeente is uw stem waard, heel veel gaat er namelijk gewoon goed. Het is het loket waar u kunt halen wat u krachtens de wet toekomt. Ook de gemeente beschermt u tegen willekeur en rechtsongelijkheid. Wie niet stemt moet eigenlijk gewoon zijn mond verder houden. Ha, wat zou het hier stil worden in dit land!

Krijgt u ook altijd zo'n waardeloos kleurpotlood om een hokje rood te maken? Ik kan me niet herinneren ooit een potlood te hebben gekregen waarmee ik in de buurt van het fotootje bij dit blog kan komen, nog nooit!

Geen opmerkingen: