zaterdag 22 maart 2014

Jonathan van het Reve moet terug naar school


Jonathan van het Reve schrijft regelmatig in de Volkskrant. Zo ook nu naar aanleiding van de affaire rond Wilders. Van het Reve is al jaren blij met Wilders maar verklaart nu af te haken. Maar van het Reve haakt vooral af omdat Wilders met zijn domme uitlatingen al zijn goodwill dreigt te verspelen. Dat Wilders die goodwill verspeelt omdat hij aanzet tot haat en zich laat zien als een regelrechte racist, dat deert van het Reve niet. Sterker nog, hij "vreest" dat zo'n zaak tegen Wilders nog kans maakt ook.

Ook verklaart hij zich tegenstander van aangiftes tegen Wilders. Letterlijk schrijft hij: "Maar iemand vanwege zijn mening laten arresteren, hoe sympathiek je het ook bedoelt, is een vorm van fascisme". Tja, veel gekker moet het toch niet worden. Ik ben er niet op uit Wilders te laten arresteren maar het is wel mijn wens dat hij strafrechtelijk vervolgd wordt en dat zijn gedrag door de rechterlijke macht wordt getoetst.

Het is duidelijk dat Nederland Wilders uitkotst zoals het ook duidelijk is dat deze politicus ieder contact met de werkelijkheid en ieder gevoel voor beschaving heeft verloren. Terecht merken Marokkanen op dat er al jarenlang sprake is van een gewenning, waarbij Wilders in zijn eentje steeds weer de grenzen verlegt. Een gewenning waardoor het steeds gemakkelijker wordt om ongenuanceerd over minderheden te spreken. Met als triest dieptepunt een premier die pas na lang aandringen erkent dat er pas weer met de PVV kan worden samengewerkt als Wilders zijn uitlatingen terugneemt.

Van Jonathan van het Reve mag het allemaal. Wilders mag van hem aanzetten tot haat omdat hij dat nu eenmaal meent en omdat hij een grote groep Nederlanders vertegenwoordigt die er net zo over zou denken. Jonathan van het Reve moet terug naar school en vooral heel goed opletten tijdens de geschiedenislessen. De vertoning in het Haagse café is zorgvuldig voorbereid en georkestreerd. Hier is geen sprake van een faux pas of een slip of the tongue. De donkerbruine jaren dertig van de vorige eeuw begonnen eveneens met goed voorbereide acties in kroegen en café's.

De Marokkanen in ons land moeten ondubbelzinnige uitingen van solidariteit en steun ontvangen van hun landgenoten, van u en mij dus en ook van Jonathan van het Reve. En het zou de laatste passen eerst eens goed na te denken voor hij anderen van fascisme beschuldigt.

Geen opmerkingen: