zaterdag 22 maart 2014

Staat de PVV-kiezer nu in de kou?


Vanochtend hoorde ik op de radio iemand verkondigen dat we ervoor moesten oppassen dat de PVV-kiezer niet in de kou zou komen te staan, dat vond de spreker een passende nuancering bij de huidige ophef rond Wilders.

Ik begrijp zo'n redenatie niet. Het is duidelijk dat Wilders met zijn populisme een grote aantrekkingskracht uitoefent op een fors deel van het Nederlandse electoraat. Maar als die 20% van de kiezers alleen geleid wil worden door een racist die het uit Nederland verwijderen van hem onwelgevallige burgers met een Nederlands paspoort tot speerpunt van zijn beleid heeft gemaakt, dan is ons land veel zieker dan we ons realiseren.

Het lijkt er sterk op dat dat deel van het electoraat zich alleen wil verenigen achter een charismatisch leider. Wilders sprong in dat gat en is er groot mee geworden. Maar nu distantieert zich zelfs zijn vertrouwde directe omgeving van hem. Het lijkt mij nogal voor de hand te liggen dat die spijtoptanten in het gat springen dat Wilders nu zelf aan het creëren is.

Het valt mij moeilijk te erkennen dat Wilders enige positieve verdienste zou hebben gehad. Laten we het er maar op houden dat de boel nu goed is opgeschud en dat iedereen wakker en bij de les is. Die PVV-kiezer hoeft helemaal niet in de kou te staan. Er zijn genoeg voormalige PVV-ers die het gedachtegoed zonder de racistische component willen uitdragen.

Bedenk bovendien dat de Belgen ons zijn voorgegaan. Zij hebben ons al sinds twintig jaar laten zien dat een cordon sanitaire wel degelijk zin heeft. Het uitsluiten van complete bevolkingsgroepen omwille van wie ze zijn verdraagt zich nu eenmaal niet met de democratische waarden die niet voor niets in onze Grondwet zijn opgenomen.

Geen opmerkingen: