woensdag 23 april 2014

Provincies? Weg ermee!


Provincies hebben twee hoofdtaken: infrastructuur en milieu enerzijds en toezicht op gemeenten en waterschappen anderzijds. Ongetwijfeld zullen ze er zelf nog een heleboel andere taken bij verzinnen maar laat u niet van de wijs brengen, dit is het en meer niet.

Het kabinet wil dat ons land wordt onderverdeeld in vijf grote regio's maar slaagt er niet in daar een heldere visie onder te leggen waarvan iedereen kan zeggen: ja, dat is logisch, we snappen het en we worden er allemaal beter van. Gevolg: iedereen staat met de hakken in het zand.

Ook de aanpak deugt niet: eerst moet er een noordelijke-vleugel-provincie komen en als die er eenmaal is, volgen de andere regio's vanzelf op vrijwillige basis. Wie zou dat ooit willen geloven? Die noordelijke provincies, bestaande uit Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht hangen gezamenlijk aan de rem en de rest van bestuurlijk Nederland leunt lekker achterover met de armen over elkaar.

Gisteren mocht Remkes, CvdK in Noord Holland bij P&W uit komen leggen waarom de provincie dwars ligt. Het werd deen beschamende vertoning en ik hoop dat de gezamenlijke talkshowhosts in Nederland deze Remkes nooit meer een podium zullen bieden. Hij kwam niet verder dan "we doen niet mee want de minister heeft ons niet overtuigd" en op de vraag wat wij er als burgers van zouden merken weigerde hij een antwoord te geven. Zelden zo'n minkukel gezien.

Maar even zo beschamend is het gegeven dat het kabinet geen helder onderbouwde visie heeft. Natuurlijk moeten we van al die Provincies af. Daarmee verloochen je helemaal niet de volksaard van de Groningers, de Tukkers, de Brabanders of de Limburgers. Alleen hoeven die culturele gebieden niet samen te vallen met bestuurlijke regio's. In welke bijbel staat dat voorgeschreven?

Provincies zijn vooral vehikels voor de bevrediging van ambities van politici en bestuurders. Het is de opmaat voor machtsposities en plaveit de weg naar burgemeestersambten, senaatzetels en ander pluche. Ik zou zeggen, besluit tot een herschikking op basis van een heldere analyse en voer die uit. Vraag die arme provinciebestuurderen niet of ze het ermee eens zijn maar vertel hen welke de nieuwe werkelijkheid is en eis van hen zich daar naar te gedragen.

En laat die Remkes nooit meer op het televisiescherm zien!

Geen opmerkingen: