vrijdag 25 april 2014

Pedofiele priesters worden wél beschermd


De klachtencommissie van het Meldpunt misbruik RKK heeft niet alleen klachten tegen de inmiddels overleden bisschop Gijsen  maar ook vier klachten tegen voormalig hulpbisschop van Utrecht, Jan Nienhaus gegrond verklaard. Deze gegrondverklaring dateert van twee jaar geleden. Wat deed het aartsbisdom?: helemaal niets.

Maar zoals dieven altijd tegen de lamp lopen, zo bleef ook dit feit niet verborgen. De Volkskrant meldt dit alsnog. En wat verklaart nu onze kardinaal Wim Eijk, door de Volkskrant met deze openbaring geconfronteerd? De goedheiligman verklaart doodleuk dat hij "verdrietig is dat dit misbruik heeft plaatsgevonden" en dat hij hoopt dat "de gegrondverklaring van de klachten kan helpen in het helingsproces van de slachtoffers". Schijnheiliger heb ik het nog niet eerder meegemaakt.

Maar hoe kunnen slachtoffers en al diegenen die zich in de steek gelaten voelen door de Kerk hun wonden doen helen wanneer diezelfde Kerk keer op keer aantoont zich helemaal niets aan die slachtoffers gelegen te laten liggen? De eigen reputatie krijgt voorrang en weegt zwaarder dan welk leed door de Kerk berokkend dan ook.

De paus zou deze kardinaal op staande voet naar buiten moeten knikkeren. Ik ben niet van die club en het zal me verder worst wezen maar voor al diegenen die de kerk nog steeds zien als hoeder van de moraal: denk daar nog eens goed over na. Pedofielen worden in ons land achterna gejaagd en hun vereniging is inmiddels verboden. Ik wil niet zo ver gaan de katholieke kerk een pedofielenvereniging te noemen maar het gedrag van deze kerkvorsten is uitsluitend te duiden als pedofilie.

Geen opmerkingen: