woensdag 24 september 2014

Volkenrechtelijk mandaat


Honderd jaar geleden begon de eerste wereldoorlog. Er is vaak gesteld dat dat mede kon gebeuren doordat er geen internationaal erkende Volkerenbond was. Meteen na die waanzinnige oorlog werd er grote haast gemaakt met de oprichting van de Verenigde Naties. Een prachtige instelling die in al haar gebrekkigheid toch vele malen haar nut heeft bewezen.

Bij het ontwerp van die VN is er helaas een storende fout binnengeslopen: vijf permanente leden (Verenigde Staten, Rusland, China, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) kregen een vetorecht. Dat had nooit mogen gebeuren. Dit nog even los van het feit dat het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hun zetel in dienen te leveren ten gunste van Europa, maar dit terzijde.

Deze ontwerpfout heeft het mogelijk gemaakt dat Israël nooit voor het blok gezet wordt, dat Rusland ongestraft de Krim kon inlijven en een uiterst bedenkelijke rol in Oekraïne kon spelen en vergeet niet dat ook de volkerenmoord in Syrië mogelijk werd gemaakt door een veto van China en Rusland.
Mijn stelling is dan ook dat de VN ten dode is opgeschreven tenzij dat vetorecht wordt geschrapt. Ik zie het niet gebeuren.

Dat president Obama de IS-stellingen alvast bombardeert voordat er bij de VN is gepolst of een wereldwijd draagvlak kan worden gerealiseerd is even zo treurig als begrijpelijk. En prompt staat Rusland klaar om de luchtaanvallen op IS te veroordelen. Dat VN-draagvlak gaat er dan ook nooit komen. Dat is intriest. Het bestrijden van IS en aanverwante groeperingen is immers ook in het belang van Rusland. Maar Rusland heeft nog méér baat bij een Amerika dat zonder een volkenrechtelijk mandaat ten strijde trok om daarmee voor zichzelf in toekomstige conflicten maximale bewegingsruimte op te kunnen eisen ("zij deden het ook")

Nederland zal zeker een bijdrage aan de oorlog tegen IS gaan leveren, waarbij nog onduidelijk is of de regering vast zal houden aan zo'n mandaat (dus niet participeren in het Syrisch luchtruim) of zich beperkt tot acties in het Irakees luchtruim aangezien Irak het Westen nadrukkelijk heeft verzocht om steun.

Inmiddels is duidelijk dat binnen de politieke islam de beer los is. Er is een veelkoppig monster ontstaan met een ongekend grote aanhang onder de internationale moslimgemeenschap. De haat die we bij al deze terreurbewegingen aantreffen is vrijwel zonder precedent, ongekend fel en intens. Het bij die haat behorende geweld is dienovereenkomstig wreed en barbaars. Zodanig wreed en barbaars dat wij hier in het Westen bijna zonder enige discussie lijken te aanvaarden dat hier geen plaats meer is voor diplomatie, enkel nog voor militaire repressie.

Nu zie ik ook niet in wat diplomatie nog vermag als een van de partijen elke vorm van overleg of compromis bij voorbaat afwijst en nadrukkelijk verklaart de strijd op de grond te willen uitvechten. Maar tegelijkertijd is het - daar heeft de SP beslist een punt - waanzin te veronderstellen dat je terreurbewegingen zoals IS of Al Quaida uit zou kunnen schakelen door luchtaanvallen.
Bovendien moeten we ons realiseren dat het een kwestie van tijd is voordat we ook hier in ons eigen huis zullen worden overvallen door deze moslimterreur.

Overigens blijf ik van mening dat wie sympathie voor IS uitdraagt hier in het democratische westen niets te zoeken heeft en dat het volstrekt logisch en aanvaardbaar is dezulken hun Europees paspoort te ontnemen en van alle burgerrechten uit te sluiten. We zijn het toch aan onze kinderen verplicht ons leven, onze cultuur en onze waarden te beschermen. Moslims die daar niet in mee willen verdienen een enkele reis naar het zelfverklaarde kalifaat.

Maar dat betekent niet dat ik van iedere moslim een ondertekende verklaring van conformiteit zou willen zien. Wie echter in woord en geschrift of daad uitdraagt een sympathisant van IS te zijn, verspeelt wat mij betreft alle rechten.

Geen opmerkingen: