woensdag 24 september 2014

Montasser Alde'emeh, kenner van jihadisten?


Alde'emeh is een Vlaams onderzoeker die een proefschrift voorbereidt over "De Belgische Syriëstrijders en de internationale jihadbeweging". In een interview in de NRC van vandaag merkt hij op dat het bombarderen door de VS van al-Nusra-bolwerken er alleen maar toe leidt dat de gezworen vijanden IS en al-Nusra in elkaars armen worden gedreven. Daar heeft hij een punt.

Op de vraag wat de moderne jihadist drijft antwoordt hij: "Door falend integratiebeleid thuis, in België en Nederland, zijn ze in een volstrekt isolement terecht gekomen. Voor jonge moslims die hun geloof honderd procent serieus nemen, is er in West Europa geen plaats". Hier heeft hij geen punt, met dien verstande dat er voor haatpredikers inderdaad geen plek is in het Avondland.

De jonge jihadisten zijn allen geboren en opgegroeid in West Europa. Hoezo mislukt integratiebeleid? Alde'emeh rept met geen woord over de verantwoordelijkheid van de ouders. Mij stuit dat tegen de borst. Op deze manier wordt alles naar een institutioneel niveau getrokken waar een individu niet meer aangesproken hoeft te worden op diens individuele gedrag.

Volgens mij is het toch allemaal wat prozaïscher. Deze jonge moslims wijzen de westerse cultuur af en zijn bereid geweld te gebruiken om hun persoonlijke ideaal aan iedereen die anders denkt en voelt op te leggen. Van mij mogen deze jonge moslims naar Syrië vertrekken, als ze hier maar nooit meer terugkeren om hun boodschap van haat en pervers geweld uit te zaaien. Maar kom mij niet aan met weer een voorbeeld van zogenaamd falend overheidsbeleid. Alle goede bedoelingen ten spijt is niet één beleidsmaatregel effectief gebleken, dat is waar. Maar ik ben ervan overtuigd dat deze jihadisten met geen mogelijkheid voor de westerse zaak gewonnen hadden kunnen worden.

Geen opmerkingen: