maandag 22 september 2014

Irina Dovgan



In de NRC van dit weekend een uitgebreid interview met Irina Dovgan uit Oekraine, voorstandster van een verenigd Oekraïne. Een gewone vrouw, schoonheidsspecialiste van beroep, moeder van twee kinderen, 52 jaar oud. Zij werd door de separatisten (anders gezegd: gewoon Russisch tuig dat gekenmerkt wordt door een bivakmuts en wapentuig) gevangen genomen en in Donetsk tegen een lantaarnpaal gezet met een gewapende bewaker erbij.

Alle omstanders en voorbijgangers mochten hun gang gaan met Irina Dovgan. Geen gewone vrouw,maar een vrouw met ongekende moed. Haar grootste fouten: ze had een mening en kwam daar voor uit en ze gaf eten aan Oekraiense soldaten. Ze werd onderworpen aan smerige beledigingen, mishandeling door zogenaamde soldaten (anders gezegd: gewoon Russisch tuig dat gekenmerkt wordt door een bivakmuts en wapentuig) en de haat van haar Russische landgenoten.

De vrouw links op de foto vindt zichzelf wellicht heel erg moedig. Ik hoop dat ze deze foto onder ogen krijgt en dat ze gedwongen wordt er dagelijks naar te kijken. De haat spuit uit haar ogen en ze laat zich verleiden tot het meest laaghartige gedrag waarvan we allemaal hopen dat we ons daar nooit aan zullen bezondigen.

Het is een nare foto en het verhaal van Irina Dovgan is een naar verhaal. Een klein citaat uit het interview: "Ik werd opgesloten in een klein kamertje op de begane grond. Daar martelden ze me weer, en spoten pepperspray in mijn gezicht. Twee maal kwam er een Osseet langs, die mij om een of andere reden enorm haatte. Hij nam een kort aanloopje en ramde zijn voet in mijn borst. Ik sloeg met mijn rug tegen de muur en kreeg bijna geen lucht meer. Dat beviel ze, ze genoten ervan."

Wat heeft Poetin met de Russen gedaan?


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Meneer, niemand kan het met dergelijke acties eens zijn, maar de manier waarop u het brengt verdient ook geen schoonheidsprijs!

enno nuy zei

Wat stoort u dan aan de manier waarop ik het breng?