zaterdag 6 september 2014

Een onzalig hoofd


Wat is ons gevoel van veiligheid ons waard? Daar zal iedereen zijn eigen antwoord op hebben. Ik heb me in deze kolommen tamelijk ongenuanceerd uitgelaten over IS-aanhangers. Dat standpunt wil ik niet verlaten maar het vraagt wel om toelichting, aangespoord door een onthutsend sneue bromsnor die vermomd als minister voor veiligheid bereid is voor de rechtsstaat elementaire verworvenheden overboord te kieperen. Men schijnt aan 's mans geschiktheid te twijfelen op grond van zijn leeftijd maar daar geloof ik niet zo in. Het is eerder de arrogantie van iemand die teveel macht heeft gekregen die hem tot zijn draconische voorstellen brengt.

Onthutsend ook om te zien hoe zijn slippendragers nog tijdens het debat spiekbriefjes aan moeten reiken om hem voor verdere blunders te behoeden. Maar dit beschamende gedrag toont alleen maar aan dat onze nationale gezagsdrager onvoorbereid, zich nauwelijks bewust van de importantie of de portee, het debat met de Kamer is aangegaan. Man valt door de mand. Gewogen en ondanks zijn postuur te licht bevonden. Altijd vertrouwd op zijn vermeende charisma en er vaak genoeg mee weggekomen maar nu kan hij niet langer verhullen dat zijn eloquentie louter bestaat uit gedragen geluid zonder ook maar de geringste inhoud of samenhang.

Die Kamer vervolgens houdt - gelukkig maar - voet bij stuk. Natuurlijk is het heenzenden van mensen zonder tussenkomst van de rechter een onaanvaardbare maatregel. Net zoals het verzamelen van alle reisgegevens onaanvaardbaar is. Onze vrijheid is ons wat waard maar we mogen nooit verkwanselen wat die vrijheid mogelijk heeft gemaakt.

Tegelijkertijd moeten we ook vaststellen dat wie het gedachtegoed van IS is toegedaan, in een westerse parlementaire democratie niets te zoeken heeft. Naar mijn mening is het verstandig om ronselpraktijken te blijven bestrijden en strafbaar te stellen. Maar wie veroordeeld wordt wegens ronselen zou - op grond van een nog te ontwikkelen wet - wat mij betreft het Nederlands paspoort ontnomen mogen worden. En wie zo graag naar IS-territorium af wil reizen moet dat vooral doen, maar wel tegen inleveren of nietig verklaren van diens Nederlands paspoort.

In Frankrijk doet de zogenaamde cabaretier Dieudonné weer van zich spreken. Onder het mom van cabaret kan hij misplaatste grappen maken over onthoofde slachtoffers van de door hem kennelijk bewonderde IS; kan hij verklaren dat IS een teken van voortschrijdende beschaving is enzovoorts. Maar juist door het maken van zulke grappen en de vrijheid kunnen claimen om zulke grappen te kunnen blijven maken, legitimeert hij het geweld elders, maakt het salonfähig en draagt bij aan de acceptatie daarvan als iets "normaals" onder steeds grotere groepen slapende medestanders.

Wat mij betreft dienen zulke medeburgers voor de keuze gesteld te worden: haast je richting je geweldsidolen, lever je paspoort in en laat je hier nooit meer zien; of accepteer de waarden van een democratische rechtsstaat en gedraag je ernaar. Een cabaretier als Dieudonné zou zonder pardon de Europese Unie uitgeknikkerd moeten kunnen worden. Wat doe je nog hier als je de beschaving daarginds ziet ontwaken?

Geld investeren in sociaal werk om potentiële jihadgangers tegen te houden, het is paarlen voor de zwijnen. Erken dat IS de lakmoesproef voor de democratische gezindheid van moslims is en zorg voor gepaste wetgeving, die onze rechtsstaat verdedigt. Maar haal het niet in je onzalige hoofd om hier in ons eigen huis de rechter over te slaan.

1 opmerking:

Anoniem zei

Goed verwoord, Enno. Ik ben het helemaal met je eens.
Mart