woensdag 10 september 2014

Enschede, het moet niet gekker worden


Als je aangewezen raakt op bijstand, kun je maar beter niet in Enschede wonen. Daar moet je namelijk eerst je pensioen opmaken, vooraleer je in aanmerking komt voor bijstand. Ik weet niet beter of pensioen is bestemd voor je oudedagreserve. In de meeste pensioenregelingen kun je besluiten je pensioen eerder te laten uitbetalen maar dat gaat altijd ten koste van de hoogte van die pensioenuitkering.

Je pensioen eerder dan gepland aanspreken betekent dus aanzienlijk waardeverlies. Maar ook betekent het dat je vanaf de dag dat je met pensioen gaat, hoe dan ook de rest van je leven op een AOW-inkomen wordt vastgepind. Mij lijkt dat een ongekend hoge prijs voor een situatie waar vrijwel niemand vrijwillig voor zou kiezen: aankloppen bij de bijstand.

Misschien zie ik een paar zaken over het hoofd. Hoogleraar pensioenrecht Erik Luijtjes stelt dat pensioengerechtigden middels hun opgebouwd pensioen over inkomen beschikken en wanneer ze dat inkomen in tijden van nood niet wensen aan te spreken, benadelen ze de gemeente en dus is het volgens hem logisch dat ze dan het recht op bijstand verspelen.

Maar stel nu dat je een klein pensioentje hebt opgebouwd en door omstandigheden tijdelijk in de problemen raakt. Je raakt een jaar aangewezen op de bijstand voordat je weer een plek op de arbeidsmarkt vindt (en hoe ouder je bent, hoe langer dat zal duren). Dan kan dat in Enschede dus betekenen dat je als dank voor de bijstand op de je AOW-leeftijd ook nog eens je eigen huis zult moeten verlaten omdat je dat van je AOW niet langer betalen kunt.

Ik hou er niet van om moord en brand te schreeuwen maar deze ingreep van de gemeente Enschede is wel snoeihard. Ik zou daar een rechter eens naar laten kijken en ik neem aan dat de vakcentrales zich niet zomaar gewonnen geven. Denk ook eens aan al die zzp-ers die nu eindelijk een pensioenregeling hebben gekregen. Als het even tegenzit, zijn ze die meteen weer kwijt.

Geen opmerkingen: