zaterdag 22 november 2014

Farmaceutische industrie volstrekt immoreel


In de NRC van afgelopen donderdag lezen we hoe het farmaceutisch bedrijf Genzyme het voor elkaar heeft gekregen het medicijn Lemtrada door een wisseltruc veertig keer duurder te maken. Dit medicijn was onder een andere naam op de markt voor leukemiepatiënten maar het bleek ook effectief in de strijd tegen Multiple Sclerose. Genzym haalde het medicijn tegen leukemie van de markt en herintroduceerde het onder een andere naam voor MS-patiënten. Veertig keer duurder, dat wel.

Vanuit bedrijfsmatig oogpunt een briljante zet. Genzyme verantwoordt deze strategie door te wijzen op herontwikkelingskosten voor MS-patiënten. Dat blijkt echter al gauw een kulargument. In de Verenigde Staten werd het leukemie-medicijn niet van de markt gehaald maar werd het wel opnieuw geregistreerd voor MS. Daar had het bedrijf kennelijk geen herontwikkelingskosten.

Dit is het soort kapitalisme dat we nadrukkelijk niet willen. In zijn algemeenheid heeft de farmaceutische industrie een onaanvaardbaar sterke monopoliepositie en er is veel voor te zeggen die positie te doorbreken. Tot nog toe hebben we geen helder antwoord gevonden. Dat wil zeggen: er is wel een manier om ons aan deze kannibalen te ontworstelen maar dat vraagt politieke moed en internationale samenwerking. En die zijn beide niet voorhanden.

Geen opmerkingen: