donderdag 27 november 2014

Het Krim-scenario voor Kosovo?


De huidige president van Servië, Nicolic, ontkent de genocide in Srebrenica en ziet zijn land liever als een provincie van Rusland dan als lid van de EU. De premier van dit land, Vucic, is een voorstander van een Groot-Servië. Dit soort politici zou het liefste zien dat Bosnië-Herzegovina zou worden opgeblazen, zodat de Republiek Srpska zich bij dat Groot-Servië aan kan sluiten, net als het Servische deel van Kosovo. Milosevic is dood maar Milosevic is springlevend.

Toen Poetin vorige maand een bezoek bracht aan Belgrado om met de hoogste onderscheiding van Servië weer naar huis terug te keren werd hij vergezeld door de Russische minister voor Noodsituaties. De Russische voorkeur voor de Balkan dateert niet bepaald van gisteren of eergisteren. Ook de Russen erkennen Kosovo niet.

Theo van den Doel, voormalig VVD-Kamerlid, waarschuwt in de NRC van 25 november voor het gevaarlijk spel dat zich op de Balkan dreigt af te tekenen. En vraagt zich hardop af of het denkbaar is dat het Krim-scenario zal worden toegepast op Kosovo. We doen er verstandig aan zijn waarschuwingen serieus te nemen. De jongste confrontaties tussen Servië en Albanië hebben in één minuut tijdens een gezamenlijke persconferentie van de beide leiders helder gemaakt dat de Balkan onrustig is en blijft. Een kleine vonk is genoeg om het kruitvat wederom tot ontploffing te brengen. In feite is het er nooit meer rustig geweest sinds de Ottomanen in de 15de eeuw de Bosporus overstaken om Europa diep binnen te dringen.

Terecht bepleit van den Doel een nieuwe en actieve Europese veiligheidsagenda. Wat mij betreft doet Europa er verstandig aan alle Balkanstaten van dit moment versneld in haar gelederen op te nemen. Kijk eens op de link van de Foundation Max van der Stoel naar de huidige status van de westelijke Balkan in Europa: Max van der Stoel Foundation over de Balkan en de EU
We zullen echt alles op alles moeten zetten om potentieel gevaarlijke conflicten in die regio in een zo vroeg mogelijk stadium in de kiem te smoren. De actualiteit laat echter iets heel anders zien.

De verschillende eurosceptische partijen in Europa moeten helemaal niets hebben van een uitbreiding van de Unie, zij zijn immers uit op de ontbinding daarvan. Deze partijen worden in ruime mate gesteund door Poetin en Russisch geld, Poetin speelt hoog en gevaarlijk spel, hij is sluw en slim maar speelt met vuur. Europa is vooral met zichzelf bezig en heeft haar buitenlandbeleid toevertrouwd aan een onzichtbare en nog minder ervaren Italiaanse politica die vooral via sociale media communiceert. Als het opnieuw mis gaat in Europa, hebben we het aan onszelf te danken.

Geen opmerkingen: