zondag 21 december 2014

De staat sloopt de solidariteit


Een kabinetscrisis kon op het nippertje worden voorkomen maar ik hoop vurig dat het aantal principiële tegenstanders van met name dat vermaledijde artikel 13 van de zorgwet in de beide Kamers zal toenemen.

In de NRC van dit weekend legt Sweder van Wijnbergen nog eens haarfijn uit waarom de kosten van de zorg juist toe zullen nemen als gevolg van deze rampzalige wet. Hij wijst erop dat onder andere in Amerika is geëxperimenteerd met een zorgwet zoals de minister nu voor ogen heeft en dat dat experiment als mislukt is beschouwd.

Sweder van Wijnbergen stelt vast dat het een misverstand is te denken dat de monopolist (de zorgverzekeraar) die zijn toeleveranciers (gecontracteerde artsen) uitknijpt, die winst mede ten goede zal laten komen aan zijn afnemers (de zorgvragende burger). Onzin natuurlijk, we zien nu al dat de winsten van de zorgverzekeraars toenemen, dat de salarissen van de bestuurders toenemen en dat de reserves van de zorgverzekeraars toenemen. Reden en ruimte genoeg om de burger te belonen met een premieverlaging. Maar in plaats daarvan stijgen de premies alleen maar!

De consument kan zich verheugen op lagere prijzen wanneer nieuwe toetreders tot de markt kansen krijgen om hun producten aan de man te brengen. Maar in dit systeem krijgen nieuwe toetreders in het geheel geen kansen, zij missen immers de nieuwe bestaansgrond: een contract met een zorgverzekeraar.

Het is ronduit deprimerend te moeten toezien hoe de liberalen nota bene met de hulp van sociaal democraten de bevolking een geweldig oor aannaaien. Binnenkort is vrije artsenkeuze een luxe die alleen is weggelegd voor de meer gefortuneerde burger. Het is onze overheid die de solidariteit sloopt, het gaat slecht met ons.

Geen opmerkingen: