maandag 8 december 2014

Humanoid


Als Hawking spreekt is verscherpte aandacht op zijn plaats. In een artikel in de NRC van 5 december lezen we over de zorg dat gecombineerde inzichten uit de hersenwetenschap en de computertechniek een brede én eigenzinnige kunstmatige intelligentie voortbrengen. Die aldus ontstane robots zullen ook beschikken over een vorm van sociaal inzicht. Hawking: "Mensen die beperkt worden door de langzame biologische evolutie, zullen er niet tegen opgewassen zijn en overvleugeld worden".
Andere wetenschappers denken hier wat luchtiger over en vertrouwen erop dat er manieren gevonden worden om de macht en zelfredzaamheid van zulke machines in te perken.
Hoe het ook zij, we raken hier aan een ongelooflijk belangrijk thema. Die robots zijn al in de maak en ook aan kunstmatige intelligentie inclusief een zeker cognitief vermogen wordt hard gewerkt. De ethiek verlangt dat we omwille van onszelf er goed op letten dat die technologische ontwikkelingen gepaard gaan aan voldoende veiligheidsmechanismen en waarborgen voor de menselijke waardigheid.
Toch denk ik dat een deels gecomputeriseerde en gerobotiseerde vorm van menselijk leven de beste overlevingskansen zal blijken te hebben. De toekomst is niet aan ons maar aan de humanoids.


Geen opmerkingen: