donderdag 25 december 2014

Bodar orakelt verder


Bisschop Punt van het bisdom Haarlem-Amsterdam merkt over de toespraak van de paus over de ziekten van de kerk op: "De toon is fors, maar geldt niet alleen de medewerkers van de paus, maar allen die werkzaam zijn in de kerk". Deze bisschop lijkt het te hebben begrepen.

Kardinaal Eijk daarentegen zwijgt als het graf en een woordvoerder van de bisschoppenconferentie laat weten dat dit is omdat de paus slechts heeft gesproken over het functioneren van diens eigen medewerkers. En, voegt hij er aan toe: "daar zitten geen Nederlanders bij". Zo kennen we de kerk weer en ik zou geschrokken zijn als Wim Eijk zich wel iets gelegen had willen laten liggen aan de woorden van zijn kerkvader.

Nog zo'n feest van herkenning: de onvermijdelijke Antoine Bodar, van wie ik meen te weten dat hij niet erg gecharmeerd is van paus Fransiscus. Bodar stoort zich eraan dat de paus zijn donderpreek uitgerekend met Kerstmis hield waar het - aldus Antoine - veel beter was geweest zijn gram even op te houden tot Aswoensdag. "Enkele van de benoemde problemen reiken verder dan de curie maar ik denk dat een priester van een basispastoraat nu meer geholpen is met bemoediging dan een draai om de oren", aldus Bodar. En: "De toespraak beïnvloedt de beeldvorming, maar ik betwijfel of er tot in Nederland gevolg aan wordt gegeven".

En dan opeens een merkwaardige opmerking van Bodar: "Want hoe hard de woorden van de paus ook waren, hij zei eigenlijk niets nieuws". Ja, ik lees het ook maar zo in de krant maar wat zou hij hier nou mee bedoelen? Dat we allang weten dat het Vaticaan gefossiliseerd is? En dat daar nou juist de beste waarborg ligt voor het behoud van de mystiek. En dat de mystiek het beste instrument is om de gelovige kudde zo ver mogelijk weg te houden van het ontrafelen van het geloofsmysterie? Hoe het ook zij: Bodar wist het allang van al die ziektes maar hij paste er wel voor op zijn mond open te doen.

Bodar is een onaangename man die zichzelf steeds belangrijker lijkt te gaan vinden. Bodar is zelf aan het fossiliseren, hij hangt aan de rem. Hij loopt niet rond in de gewone wereld maar is een Narziss zonder ooit tot enig inzicht te komen. Van dat soort types lopen er veel rond in de Nederlandse kerkprovincie en elders zal het wel niet veel beter zijn.

Bron: NRC 24 december 2014


Geen opmerkingen: