zaterdag 3 januari 2015

Laat Yves Rocher zich misbruiken door Poetin?


In Rusland is er weinig meer over van de oppositie tegen de zittende regering onder dictator Poetin. De enige die nog het lef heeft de alom aanwezig corruptie aan de kaak te blijven stellen en oppositie te blijven voeren is Aleksej Navalny. Hij wordt voortdurend beschuldigd van vermeende wandaden en misdaden om op basis daarvan in showprocessen veroordeeld te worden tot celstraf of huisarrest.

In het jongste proces tegen Navalny wordt hij er samen met zijn broer van beschuldigd geld te hebben verduisterd van Yves Rocher. Ook nu vond er weer een politiek proces plaats waarbij Navalny werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar. Zijn broer die medeverdachte was werd echter tot onvoorwaardelijke celstraf en starfkamp veroordeeld. Hij werd onmiddellijk na de uitspraak van de (overigens vrouwelijke) rechter afgevoerd.

Yves Rocher houdt zich afzijdig in dit showproces en weigert een positie in te nemen. De directeur van Yves Rocher Rusland heeft van de vermeende misdaad aangifte gedaan.

Men gaat ervan uit dat Navalny veroordeeld werd tot een voorwaardelijke straf om algemene verontwaardiging onder het publiek bij voorbaat te temperen. De schandelijke veroordeling van zijn broer kan niet anders dan als intimidatie worden geïnterpreteerd.

Het stilzwijgen van Yves Rocher is onaanvaardbaar. Leonid Volkov, een andere Russische oppositiepoliticus is een internationale petitie aan het adres van Yves Rocher gestart. In deze petitie wordt het concern uitgedaagd een duidelijk standpunt in te nemen in dit door hen tegen Navalny aangezwengelde showproces.

Ik doe niet gauw (mee) aan acties maar dit lijkt mij een klare zaak. Poetin is erin geslaagd van het grote Rusland een totalitaire staat te maken. Dat hij vrijwel alle binnenlandse krachten nar zijn hand weet te zetten is al ernstig en verontrustend genoeg. Dat een buitenlands concern zich voor zijn karretje laat spannen is echter onverteerbaar. Zeker wanneer het gaat om een concern als Yves Rocher kan de Westerse consument een grote rol gaan spelen.

Vandaar mijn oproep: onderteken deze petitie en koop gewoon geen producten meer van Yves Rocher! Op deze link kunt u uw handtekening kwijt: petitie aan Yves Rocher


Geen opmerkingen: