donderdag 22 januari 2015

Een pluim voor Jet Bussemaker


Het leenstelsel is erdoor, ook door de Eerste Kamer en daarmee is het systeem een feit, in te voeren op 1 september aanstaande. Hulde voor de minister die nu al zeer geruime tijd bezig is deze hervorming te raliseren. Ze blijft onder alle omstandigheden rustig, laat zich nooit op- of in de gordijnen jagen en legt in heldere taal uit waarom dit leenstelsel een vooruitgang is.

Toch mochten gisteren bij Jinek weer een paar studenten uit komen leggen waarom het leenstelsel géén goede zaak is. Er werden grote woorden gebruikt, zoals 'tragisch' en 'dramatisch'. Een vertegenwoordigster van een vakbond maakte het soms wel heel erg bont. Uit eigen onderzoek zou zijn gebleken dat een kwart van de (aanstaande) studenten niet zou weten wat het leenstelsel inhield. Die lezen kennelijk nooit een krant, denk ik dan en ze kijken op TV nooit eens naar een actualiteitenprogramma. Mijn stelling is en blijft: zulke studenten hebben op de universiteit niets te zoeken. Dan was er nog een slimme jongedame die eigenlijk twee studies wilde gaan doen maar daar zag ze nu, als direct gevolg van het leenstelsel van af. Mijn stelling is: zo slim is ze dus kennelijk niet.

Het leenstelsel is de meest efficiente en rechtvaardige methode om tot financiering van studiekosten te komen. Men bedenke daarbij dat de overheid per student € 6.500 per jaar subsidie bijdraagt. Dat zijn belastinggelden. Niets is normaler dan dat je het geld dat je leent van de belastingbetaler ook keurig terugbetaalt. En als je daar 35 jaar over mag doen (of nog langer als je geen werk hebt) tegen een lage rente en nooit meer dan 4% van je salaris hoeft af te lossen, dan moet je je diep schamen als je je daarover ook nog eens wilt beklagen.

Geen opmerkingen: