woensdag 21 januari 2015

Loonstein jr hevig in de war


Bij Jinek gisteravond onder meer drie gasten om te discussiëren over het toenemende antisemitisme in Nederland. De Israëlische ambassadeur, schrijfster Natascha van Weezel en jurist Loonstein jr. We kennen Loonstein van Federatief Joods Nederland en de besnijdenis van zeer jonge joodse jongetjes.Deze Loonstein jr nu mocht van Jinek zonder weerwoord verklaren dat Dries van Agt en Gretta Duisenberg natuurlijk ronduit antisemitisch waren. Het is niet voor het eerst dat idioten kritiek op Israël interpreteren als kritiek op en belediging van joden.

Maar dat is onaanvaardbaar en het was een gemiste kans dat Jinek daar geen enkel redelijk argument tegen in bracht. Ik ben geen fan van Gretta Duisenberg maar op antisemitisme heb ik haar nog nooit betrapt, wel eens op een wat ongenuanceerde uitlating maar dat maakt een mens nog geen racist. En wat men ook van van Agt moge vinden, een racist en antisemiet is hij zeer beslist niet. En met deze onzinnige en ongefundeerde beschuldiging, word ook ik door Loonstein jr uitgemaakt voor antisemiet.

De Israelische ambassadeur had een uitsluitend plichtmatige inbreng en meer was ook niet van hem te verwachten. Een verademing was het optreden van Natascha van Weezel die heel goed liet zien te begrijpen wat er rond dit thema speelt. Zij neemt deel aan discussiegroepen tussen joden en moslims en bleef hameren op de noodzaak van dialoog tussen mensen. Ze voelde zich zichtbaar ongemakkelijk door het optreden van Loonstein die het ook nog nodig vond te debiteren dat niet alle moslims terroristen waren maar dat alle terroristen wel moslim waren.

Geen opmerkingen: