donderdag 22 januari 2015

Wat is wijsheid


Vandaag zal Mario Draghi bekend maken welke maatregelen de ECB noodzakelijk acht om de economische groei in de EU te stimuleren. De verwachting is dat de centrale banken van de lidstaten naar rato en onder aansturing van de ECB obligaties zullen gaan opkopen voor een totaalbedrag van 500 tot 1000 miljard Euro.
De bedoeling is dat het geld dat daarmee vrijkomt bij de banken wordt aangewend om kredieten aan het bedrijfsleven te verstrekken waarmee de economische groei op gang kan worden gebracht en waardoor als gevolg daarvan de deflatie kan worden bestreden.

Het probleem met zulke maatregelen is dat ze vooral theoretisch van aard zijn en dat er geen proeftuin is waar je ze uit kunt proberen. De voorstanders van deze maatregel wijzen op het gevaar van deflatie en de noodzaak van economische groei.
De tegenstanders wijzen op het risico dat het vrijkomende geld niet zal worden aangewend voor kredieten ten behoeve van het bedrijfsleven en dat betekent per definitie dat het geld zal vloeien naar de aandelenmarkten.
Dit laatste is zeker een risico. Banken verklaren al dat er weinig of geen kredietvraag uit het bedrijfsleven is maar daar geloof ik helemaal niets van. Als het geld naar de aandelenhandel vloeit dan wordt vooral de toplaag daar beter van en zal de ongelijkheid alleen maar toenemen.
In de VS wordt deze methode vaker toegepast en we zien dat daar de economische groei is toegenomen tot 3,6%. In Japan werkt de methode niet en ook in het VK zijn de gevolgen niet spectaculair gebleken.

Maar wanneer we daadwerkelijk in een harde deflatie zouden belanden, zijn de gevolgen niet te overzien. Het is om die reden dat ik uiteindelijk een voorstander ben van deze virtuele geldpers. Maar ik merk daar wel bij op dat er toch wegen te vinden moeten zijn om ongewenste neveneffecten van zulke sturende maatregelen in te dammen. Ik weet het, we moeten waken voor politieke beïnvloeding van centrale banken. Maar er moeten toch mogelijkheden zijn om erop toe te zien dat de als gevolg van zulke centrale en sturende maatregelen vrijkomende gelden gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn. Het moet een vliegwiel zijn voor economische groei en het stimuleren van werkgelegenheid.

Geen opmerkingen: