donderdag 22 januari 2015

€ 1.100.000.000.000


De beurzen zijn enthousiast en dat kunnen we begrijpen. De ECB heeft besloten tot een ongekende ingreep en pompt door de centrale aankoop van obligaties en staatsleningen (m.u.v. Griekenland en Cyprus) gedurende twee jaar een enorm bedrag in de Europese economie.
Nu is het afwachten of dit geld ook daadwerkelijk door de nationale en zelfstandige banken naar het bedrijfsleven wordt geleid in de vorm van kredieten. Er is nog een ander risico aan deze injectie verbonden: zowel de waarde van de Euro als de rente op staatsleningen daalden direct na het bekend worden van de maatregel van de ECB. Als dit tot gevolg heeft dat de armere landen minder haast maken met onvermijdelijke hervormingen, dan is het paard achter de wagen gespannen en schieten we er per saldo niets mee op.
Verrassend vond ik dat de ECB zelf de obligaties en staatsleningen opkoopt. Nederland en ik neem aan Duitsland hebben tegengestemd, zoals te verwachten en aangekondigd was. Op grond daarvan zou het denkbaar zijn geweest dat de ECB het opkoopscenario had gedelegeerd naar de nationale centrale banken van de betrokken lidstaten. Niet dus, een gedurfde ingreep van Mario Draghi waarvan ik vurig hoop dat die goed uitpakt.

Geen opmerkingen: