zondag 25 januari 2015

Zorgverzekeraars willen alleen gezonde premiebetalers


Bij de NRC van dit weekeinde een bijlage geheel aan kanker gewijd. En dus ook aan artikelen over de wijze waarop ziektekostenverzekeraars met (ex-)kankerpatiënten omgaan. Deze laatsten moeten doorgaans hogere premies betalen of ze worden uitgesloten van verzekeringen. In de praktijk komt het voor dat iemand op zijn zevenenveertigste een toeslag van vijftig procent op zijn premie betaalt omdat hij in zijn jeugd is bestraald vanwege een tumor.

En natuurlijk wordt in dit verband ook ACHMEA weer genoemd, de meest verderfelijke onder de zorgverzekeraars. Rijk worden over de rug va andermans ongeluk, immoreler is niet denkbaar. Wie nu een budgetpolis afsluit bij Zilveren Kruis Achmea kan niet rechtstreeks terecht bij een academisch ziekenhuis in de Randstad als hij/zij kanker krijgt. Achema heeft geen contract afgesloten met deze ziekenhuizen. Wie kanker krijgt moet het doen met een van de 44 niet gespecialiseerde ziekenhuizen waaronder het Diakonessenhuis waarvan alle locaties inmiddels onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg zijn geplaatst. Alleen wanneer de behandelend oncoloog zo'n patiënt doorverwijst naar een academisch ziekenhuis, worden de kosten vergoed.

Ik onthoud me verder maar van (diskwalificerend) commentaar, ik zou slechts in herhaling vallen. Budgetpolissen zouden verboden moeten worden. De ironie wil immers dat hoe lager je inkomen, hoe meer je geneigd bent om niet te zeggen gedwongen wordt voor het goedkoopste product te kiezen. Niet omdat je gezondheid je niets waard zou zijn maar omdat de kosten van levensonderhoud enorm uit de pas zijn gaan lopen. De zorgkosten slurpen nu al vaak rond de vijfentwintig procent van het netto besteedbaar inkomen op. Probeer maar eens van het restant rond te komen.

Geen opmerkingen: