zondag 4 januari 2015

Israël vertegenwoordigt het kwaad


De Palestijnen hebben zich aangemeld bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Meer dan 120 landen zijn bij deze organisatie aangesloten. Israël en de Verenigde Staten niet, want zij vrezen politiek gemotiveerde rechtszaken tegen hun burgers. De aansluiting van de Palestijnen bij het ICC is zeer tegen de zin van de Israëliërs die vrezen dat Israëlische burgers of bedrijven of politici hinder van deze stap zullen ondervinden.

Gebruikelijk is dat Israël zich bezint op wraak wanneer zich een hen onwelgevallige zaak voordoet en dit keer hadden ze wel heel erg weinig tijd nodig om tot tegenactie te komen. Israël heeft nu aangekondigd Palestijnen in de Verenigde Staten aan te klagen voor misdaden tegen de menselijkheid, te beginnen met president Abbas. Daarnaast heeft Israël besloten de belastingen die het in Palestijns gebied int voor de Palestijnse autoriteit voorlopig niet over te maken. Het zou om ongeveer 105 miljoen euro gaan.

Ik betoog hier wel vaker dat Israël een kwaadaardige en misdadige staat is geworden en sinds het aantreden van Netanyahu en de verrechtsing in de Israëlische samenleving is het aantal misdaden tegen de menselijkheid door de Israëlische staat exponentieel toegenomen.

Ongetwijfeld zullen er nog meer wraakacties volgen tegen deze door de Palestijnen terecht ondernomen stap. Op grond van welke wet (anders dan een kennelijk goddelijke) zou men eigenlijk wraak kunnen of mogen nemen wanneer een staat lid wil worden van een internationaal erkende en gerespecteerde organisatie voor vrede en veiligheid? Israël stelt zichzelf boven het (internationaal) recht en doet dat bepaald niet voor het eerst.

Maar er staat ons nog meer te wachten. In een uitgebreid artikel in de Volkskrant van 27 december lezen we hoe rechts Israël zich voorbereidt om de Tempelberg in te nemen, de Al-Aqsa moskee af te breken en er een nieuwe joodse tempel te bouwen. Uit opiniepeilingen zou blijken dat dertig procent van de Israëli's een nieuwe tempel wil. Niet langer nemen zij genoegen met het recht om op de Tempelberg te bidden: herbouw van de oude tempel zou niet minder dan een religieus gebod zijn. Israëls minister van volkshuisvesting is openlijk voorstander van de nieuwe tempel. Het wachten is op een joodse fanaticus - en onder de kolonisten zijn er genoeg te vinden die deze heldendaad op zich zouden willen nemen - die met een raket of bom de moskee opblaast.
Ahron Bregman, verbonden aan de afdeling Oorlogsstudies van het Kings College in Londen: "Vuurt iemand een raket af op de Rotskoepel of wordt er een bom geplaatst, dan mondt het Israëlisch-Palestijns conflict uit in een religieuze oorlog. De reacties zullen hevig zijn".

Dit laatste lijkt mij een understatement. De gevolgen van zo'n terreurdaad zullen verschrikkelijk zijn en zo zal Israël het Westen meesleuren in een niets en niemand ontziend conflict, dat al snel de Derde Wereldoorlog zal worden genoemd. Sombermans geraaskal? Ik hoop het maar vrees het ergste.

Het wordt tijd dat Europa definitief en in niet mis te verstane bewoordingen afstand neemt van deze rampzalige Israëlische politiek. Dat zie ik echter niet gebeuren.


Geen opmerkingen: