dinsdag 3 oktober 2017

Een Amerikaan is een fundamentalistische moslim



Bert Wagendorp geeft in de Volkskrant van vandaag (De verbijsterende statistieken wennen) het sentiment over de jongste Amerikaanse ontwikkelingen uitstekend weer. In de periode 2001 tot 2014 stierven in de VS 440.095 burgers door eigen vuurwapens. In diezelfde periode kwamen 3.412 Amerikanen om door terroristisch geweld, een verhouding van 129 staat tot 1.


Allemaal dankzij het 'second amendment' van de Founding Fathers, die ergens in 1791 bedachten dat Amerikanen het recht op zelfverdediging moesten hebben. De Amerikanen hebben dat amendement heilig verklaard en tot nog toe is niet één Amerikaanse politicus erin geslaagd wapenbezit aan banden te leggen. De enige die het serieus geprobeerd heeft was Obama maar ook hij moest op een gegeven moment erkennen: "mijn reactie, op dit podium, is routine geworden".


Ik heb te doen met de slachtoffers van zulke aanslagen maar voor het overige laat het me volkomen koud. De Amerikanen lopen maar wat graag achter de NRA aan en laten zich hun wapens niet afpakken. Prima, maar zeur dan niet als die in hun DNA gegrifte houding collateral damage met zich meebrengt: meer dan 400 duizend doden in 14 jaar. Begrijpt u het nog?

In een beschaafde samenleving, zeker in een democratie, wordt de bescherming van burgers uitbesteed aan de overheid die daarmee het monopolie op geweld krijgt toebedeeld. Geen feilloos systeem maar een beter systeem is er niet. Maar de Amerikanen koesteren een zodanig diep gevoelde argwaan tegen de overheid die ze zelf elke vier jaar mogen kiezen, dat ze niet wensen te tornen aan verworvenheden van enkele eeuwen terug.


Niet alleen bijbels behoeven exegese, wetgeving net zo zeer. Maar niet zo bij de Amerikanen. En dus accepteren ze blijmoedig een half miljoen doden door eigen vuur iedere veertien jaar, net zoals ze ook de jaarlijkse doden door natuurgeweld aanvaarden omdat ze geen belasting wensen te betalen om preventieve maatregelen te nemen, net zoals ze ook talloze doden accepteren omdat ze een verplichte ziektekostenverzekering verafschuwen.

Ik heb het hier al vaker gezegd: die Amerikanen zijn volslagen gek en niet bepaald beschaafd. In feite zijn het Neanderthalers en net zo idioot als fundamentalistische moslims die net als zij menen dat de samenleving ingericht behoort te worden naar eeuwenoude in beton gegoten voorschriften.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Een beetje handig goochelen met statistieken, en je kunt zelfs Andorra als een levensgevaarlijk land afschilderen.
"Amerikanen zijn volslagen gek, en niet bepaald beschaaft". Een ongenuanceerde stelling die de maker daarvan zelf degradeert tot een onbenul.
Het wapenbezit is in de Amerikaanse grondwet vastgelegd, en daar zullen de tegenstanders niks aan kunnen veranderen.

Een vuurwapen dood ook niet autonoom, dus is in principe ongevaarlijk.

enno nuy zei

Beschaafd is met een -d. Chemisch afval is ook niet gevaarlijk zolang je het niet inademt. Vuurwapenbezit is helemaal nuiet vastgelegd in de Amerikaanse grondwet, lees het tweede amendement er maar op na, daar is sprake van een 'well regulated militia'
Dus wie is hier de onbenul? En waar ontdekt u gegoochel met statistieken? U heeft ooit eens besloten dat elk woord dat ik schrijf onzin is en daarom reageert u zoals u reageert: ongezond, niet onderbouwd en zeldzaam vooringenomen.

Anoniem zei

Second Amendment to the United States Constitution
Het kenmerk onbenul aan de heer Nuy toegeschreven slaat natuurlijk op zijn generaliserende en demoniserende uitlating betreffende het Amerikaanse Volk.