woensdag 4 oktober 2017

Wat is er met de Spanjaarden aan de hand?


Zag gisteren (een deel van) de toespraak van de Spaanse koning Felipe VI en ik was verbijsterd door zijn ongekend harde toon. Geen woord van begrip voor Catalaanse onafhankelijkheidsaspiraties en geen woord over het brute politie optreden. De Spaanse koning wordt toch verondersteld koning van alle Spanjaarden te zijn? Dus ook van de Catalanen? Moet hij niet boven de partijen staan en enigszins evenwichtig optreden? Met gevoel voor proporties maar zonder het doel uit het oog te verliezen?

Het doel van de Spaanse overheid - het handhaven van de Grondwet - is te billijken en op zijn minst logisch, rationeel en begrijpelijk. De vraag is of je dat doel dient met onnodig en bruut politie-optreden en een boze koning die de Catalanen eens flink de oren wast.


Alle partijen gooien naar hartelust olie op het vuur en werken toe naar een periode van instabiliteit en chaos. Premier Puigdemont, in mijn ogen inderdaad een onverantwoordelijk politicus, heeft aangekondigd binnen enkele dagen de onafhankelijkheid van Cataloniƫ uit te zullen roepen. Beide partijen zijn een fatale weg ingeslagen en hebben de laatste afslag van redelijkheid en prudentie gemist. Een weg terug lijkt niet meer open te liggen. Er staat de Spanjaarden nogal wat te wachten!

Geen opmerkingen: