zondag 16 december 2018

Kunstmatige intelligentie revisited


AI is een thema dat u in deze kolommen veel vaker aantreft. In de NRC van dit weekend stond een uitstekend maar even zo verontrustend interview met Ian Bremmer, een van de bekendste denkers over geopolitiek in de VS. Bremmer beschouwt AI als hét belangrijkste thema van deze tijd. En met name de strijd tussen de VS en China baart hem grote zorgen, evenals het feit dat Europa een hopeloze achterstand op dit gebied heeft opgelopen.


Het meest bezorgd is Bremmer over de gevolgen van preventieve acties van de één om een (beslissende) voorsprong van de ander te voorkomen. Dat kan leiden, aldus Bremmer, tot een dynamiek als die tussen de VS en de Sovjet-Unie rond de jaren zestig. Sabotage, spionage en uiteindelijk de constante dreiging van een militair conflict.

Gezamenlijk en wereldwijd afspraken maken over wat wel en wat niet mag met AI zou een hoogoplopend conflict wellicht kunnen voorkomen. Echter, voeg ik daar dan maar aan toe, het is zeer de vraag of zulke afspraken er ooit komen en als ze er al zouden komen, zal de tweestrijd tussen de VS en China op de achtergrond gewoon doorgaan. Daarvoor is het geopolitieke en strategische belang veel te groot.

Bremmer eindigt met enkele opmerkingen die me uit het hart gegrepen zijn en die ik hier eerder al aan de orde stelde. De internetbedrijven gebruiken algoritmes om mensen te veranderen in producten voor adverteerders. Dat is buitengewoon schadelijk voor het publieke debat, en zelfs voor de kracht en de legitimiteit van democratische instituties als de pers en de politiek. Snel ingrijpen is nodig volgens Bremmer maar hij ziet niet hoe deze bedrijven kunnen worden aangepakt zonder de achterstand op China te vergroten.

We kunnen er niet omheen, zegt hij, dat deze bedrijven enerzijds van strategisch belang zijn maar anderzijds de samenleving uit elkaar scheuren. Het meest verontrustende is wel dat er momenteel niemand is die een goed antwoord op deze ontwikkelingen weet te formuleren. Er is veel meer denkkracht nodig, aldus Bremmer.

Geen opmerkingen: