zaterdag 15 december 2018

Please, my British friends, remain!


Hoogleraar Europese Studie Timothy Garton Ash schreef een indrukwekkende ingezonden brief in de NRC van vrijdag 14 december. Hij roept ons Europeanen op om de Britten met klem te verzoeken op hun schreden terig te keren, dat onzalige Brexitpad te verlaten en af te zien van een vertrek uit de EU.

Als er een no deal Brexit komt, zullen de hardliners in de Britse politiek ongetwijfeld met de beschuldigende vinger naar Europa wijzen, dat doen ze al meer dan 700 jaar, aldus Garton Ash. En zelfs wanneer er een ordelijke Brexit komt, zal er geen goeds uit voortvloeien. De enige goede Brexit is geen Brexit. Garton Ash pleit er dan ook voor dat de Britten in een nieuw referendum de kans krijgen om aan te geven of ze werkelijk een Brexit wensen.

Als ze wederom voor een vertrek stemmen kan men nooit meer beweren dat de Britten niet wisten waar ze nee tegen zeiden. Niemand loopt dus enig risico met een tweede referendum. In de ogen van Garton Ash is er ook niets ondemocratisch aan een second vote, een veel gehoord argument tegen een tweede referendum.Ik ben zo vrij hier de laatste alinea uit de brief van Garton Ash in zijn geheel te citeren. I couldn't agree more!
Als u ervan overtuigd bent dat een sterker Europa in een gevaarlijke wereld alleen kan worden opgebouwd als ook het Verenigd Koninkrijk zijn steentje bijdraagt, als u elke slag toejuicht die de duistere krachten van het nationalistisch populisme kan worden toegebracht, als het iets voor u betekent wat Engeland, Schotland, Wales en Ierland in de loop der eeuwen afzonderlijk en tezamen aan Europa hebben bijgedragen, als u waarde hecht aan alles wat Groot-Brittanniƫ heeft gedaan voor de Europese vrijheid in de Tweede Wereldoorlog, voor de wederopbouw in het naoorlogse West-Europa en de bevrijding van het juk van de communistische dictaturen in Oost-Europa, gun ions dan deze kans. Als u met Britse collega's heeft gewerkt, aan een Britse universiteit heeft gestudeerd, hebt genoten van bepaalde aspecten van de Britse sport en cultuur of Britse vrienden hebt; als de Britten ooit iets hebben gedaan wat uw hart heeft beroerd, geef ons dan uw solidariteit en steun. Door
Groot-Brittanniƫ te helpen, helpt u ook Europa. Dank u wel.

Waarvan akte. I second this emotion!

Geen opmerkingen: