vrijdag 28 december 2018

Kannibalisme in de baarmoeder


De verpleegsterhaai heeft twee baarmoeders waarin tegelijkertijd een of meer nakomelingen per baarmoeder grootgebracht worden. Wetenschappers hebben een wel heel merkwaardig fenomeen waargenomen bij een zwangere verpleegsterhaai: foetussen kunnen van de ene naar de andere baarmoeder overstappen. Daarbij zijn snelheden van 8 cm per seconde waargenomen. Bij een van die zwangere verpleegsterhaaien waren er direct na de conceptie vier foetussen maar bij de geboorte kwam er slechts één exemplaar tevoorschijn.

Die ene foetus had dus zijn drie andere broertjes en/of zusjes opgegeten. Dit fenomeen, dat ook bij de tijgerhaai is waargenomen, is op zich goed te verklaren. De baarmoeder van deze haaiensoorten heeft geen placenta. Doordat de foetussen heen en weer kunnen zwemmen kunnen ze zich voor hun voedsel tegoed doen aan de overige eitjes waardoor ze uiteindelijk sterker ter wereld of liever gezegd ter zee komen.


Maar opmerkelijk is het natuurlijk zeker wel. Waar lees ik dit soort fascinerende berichten? In Scientias natuurlijk. U kunt het blad gratis lezen en ik kan u dat alleen maar aanraden. Het is meer dan de moeite waard en vooral waar het er om gaat onszelf een beetje te relativeren.

Geen opmerkingen: