vrijdag 28 december 2018

Sterrenstof


In het prachtige blad SCIENTIAS staan in deze laatste week van het jaar de tien mooiste ruimtefoto's van 2018. Deze foto is van de Lagunenevel die ondanks een afstand van 4.000 lichtjaar vanaf aarde zichtbaar is (als je weet waar je moet zoeken natuurlijk) omdat de nevel 55 lichtjaar breed en 20 lichtjaar hoog is. Groot genoeg dus maar je hebt een sterrenkijker nodig om dit soort fascinerende opnames te kunnen zien. Op de website van Scientias kun je deze foto donwloaden met extreem hoge resolutie, je weet niet wat je ziet!

Wij zijn maar onbeduidende spelers in dit universum. Zoals wij vanaf homo sapiens bijna tachtig procent van de biodiversiteit hebben verwoest, zo zullen wij op afzienbare termijn ook tot de verwoeste biodiversiteit gaan horen. Maar dan wel door eigen toedoen en dat komt vooral doordat de mens zichzelf buiten de natuur heeft geplaatst en nu in de misvatting leeft heer en meester over de natuur te zijn. Om nog maar te zwijgen van al die volksstammen die denken dat het universum om hen draait. Niets is minder waar.


Misschien dat toekomstig leven op nieuwe sterren een betere prestatie weet te leveren dan homo sapiens. En voor de rest ben ik van mening dat de industrie een forse CO2-heffing moet betalen. Want wij zijn ontstaan uit sterrenstof en op één punt moet ik de bijbel gelijk geven: ashes to ashes, dust to dust....

Geen opmerkingen: